Úklid většina z nás nepovažuje za příliš velkou zábavu a mezi nejméně oblíbené činnosti pak patří čištění trouby. Můžeme se snažit sebevíc, ale stejně je vždy plná připečeného tuku a různých zbytků, které jdou dolů jen velmi těžko. Kromě chemických čističů však existuje pár ověřených tipů, jež vám usnadní práci. Trouba pak bude opět jako nová.

Kromě toho, že je znečištěná trouba nevzhledná a připálený tuk při dalším pečení ovlivňuje chuť, vůni i propečení chystaného jídla, tak také tzv. leze do peněz. V momentě, kdy je zanesený povrch trouby a topná tělesa, dochází k nerovnoměrnému rozložení tepla a vyšší spotřebě energie. Moderní trouby disponují již i nejrůznějšími možnostmi samočištění, například parním čištěním, pyrolýzou či katalytickým čištěním, my na to však půjdeme postaru, protože ne každá domácnost je vybavena novou troubou.

Ocet a soda – hrdinové úklidu

Velmi podobně jako jsme ocet a sodu použili v případě čištění mikrovlnné trouby, přijdou vhod i u trouby klasické. Ocet umí dokonale rozpustit nečistoty, stačí v něm namočit hadřík, kterým celý vnitřek trouby otřete. Následně zapnete troubu na 150 °C, aby ocet provedl svou práci, po chvíli vypnete, necháte lehce vychladnout a pouze vše setřete hadříkem nebo houbičkou.

Budete-li používat jedlou sodu, je nejlepší nechat ji působit přes noc. Smíchejte sodu 1:1 s citronovou šťávou a vzniklou pastu naneste na vnitřek trouby, nechejte do rána a poté vlhkým hadříkem otřete. Můžete zvolit také variantu, kdy pastu vytvoříte ze sody a vody, druhý den před setřením nejprve ještě postříkáte bílým octem a ve chvíli, kdy dojde k reakci a hmota napění, otřete povrch vlhkým hadříkem.

Citron vyčistí a pohltí pachy

Připravte si zapékací misku, nalijte do ní trochu horké vody a přidejte šťávu z jednoho citronu. Citronové zbytky rovněž dejte do misky a tu vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Troubu vypněte po 15 minutách a nechte ji zavřenou. Vzniklá pára rozpustí nečistoty, které následně snadno otřete houbičkou nebo hadříkem.

Vyčistit potřebuje i sklo

Skleněná dvířka trouby by vaší pozornosti neměla uniknout a budete se možná divit, co je dokonale vyčistí. Zcela jistě tento zázrak máte ve své spižírně, jedná se totiž o kypřicí prášek do pečiva. Stačí obsah celého sáčku promíchat s vodou, aby vznikla pasta, kterou následně nanesete na sklo. Můžete do směsi přidat i špetku soli. Po 30-45 minutách už stačí jen otřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou a je hotovo. Jednou za čas dvířka rozeberte a umyjte skla i z vnitřní strany.

Tipy, čeho se vyvarovat a na co nezapomenout

  • Ať už troubu čistíte čímkoliv, vyhněte se ventilátoru.
  • Čištění vždy půjde mnohem lépe, když bude trouba lehce zahřátá, proto ji na chvíli zapněte třeba jen na 30 °C.
  • Rošt před čistěním vyndejte z trouby a umyjte ho mimo v horké vodě. Buď můžete opět použít sodu a ocet nebo speciální přípravky na odmaštění.
  • Vyvarujte se používání ostrých předmětů, drátěnky a všeho, co by mohlo povrch trouby poškodit. Lepší je použít například starý kartáček na zuby.

 

Zdroj: Wikipedia Commons, marthastewart.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
1 Komentář
  1. Iva Pekařová 5 měsíců ago

    Uklízet třeba jenom ten nepořádek v zimní zahradě je teda pro mě někdy skutečně zkouška trpělivosti. Ten manžel si asi vážně myslí že se to všechno samo tak nějak zázračně uklidí ale tak to prostě není a je třeba to skutečně říkat nahlas.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account