Zaposlouchejte se a možná uslyšíte, jak už z dálky volá dovolená. I když někteří nejraději tráví volné dny v klidu domova, valná většina se vydává na nejrůznější pobyty nebo alespoň krátké výlety. Ať už vyrážíte k moři, do hor či za poznáním, jedna z nejčastějších věcí, které všichni řeší je, co si zabalit s sebou. Pojďme se tedy postupně podívat na to, co by bylo dobré nezapomenout podle toho, kam se chystáte. A začínáme kempováním.

Samozřejmě, někdo namítne, aby si každý zabalil, co chce. A má pravdu, ale na druhou stranou je mezi námi dost takových, kteří jsou za nějaký ten tip rádi, protože se třeba do kempu chystají poprvé a nechtějí s sebou vozit lodní kufr. Pojďme tedy na to, rozjíždíme malého pomocníka na cesty.

Do čeho se sbalit aneb výběr batohu

Nejprve zvažte, jak dlouho vaše cesta bude trvat a následně i to, čím cestujete. Pokud jedete do kempu autem nebo karavanem, můžete si dovolit mít s sebou i trochu víc věcí. Kdo ale vyráží třeba vlakem nebo na kole, potřebuje batoh s dostatečnou kapacitou, pohodlným polstrováním a ideálně také bederním pásem pro lepší rozložení hmotnosti. Ideálně by vám měl stačit batoh o objemu 40-60 litrů.

Výbava na spaní

Pokud si v kempu budete stavět stan, pak se zcela jistě neobejdete právě bez tohoto přístřešku. Nabídka stanů je široká, od nejmenších pro jednoho až po velká rodinná iglú o několika ložnicích. Výběr velikosti samozřejmě ovlivní také hmotnost stanu, nepodceňte tedy rešerše v této oblasti. V případě, že kemp nabízí ubytování v chatkách, zpravidla se vám stejně bude hodit karimatka a spacák.

Karimatka poskytne izolaci od chladné země a zvýší váš komfort, aby vás nic netlačilo. Když potřebujete nést co nejmenší váhu, ultralehké typy budou tím pravým. Skvělé jsou i pěnové karimatky, které už zaberou ale trochu místa. Za vyzkoušení pak stojí karimatky samonafukovací.

Výběr spacáku také není úplně snadnou disciplínou, opět je dobré si říci, jak cestujete a kdy. Ultralehké spací pytle oceníte třeba při cestování na kole, jestliže své výlety směřujete pouze na léto, pak volte spacák letní. Někdo je větší dobrodruh a vyráží v každé roční době, pak je dobré sáhnou po třísezónním spacáku.

Co na sebe

Věčné dilema především u žen bývá, jaké oblečení si zabalit a co už je zbytečně moc. Největší tajemství spočívá ve vrstvení, díky kterému se snadno přizpůsobíte vrtochům počasí. Základní vrstvu tvoří funkční prádlo odvádějící pot, pak je na řadě vrstva izolační, pro kterou se hodí (fleecová) mikina či lehká bunda. Nakonec máme vrstvu vnější, což znamená nepromokavou a větruodolnou bundu, která dobře drží teplo. Určitě mějte při ruce náhradní ponožky, kdyby vám na výletě původní navlhly. Kromě oblečení myslete také na kvalitní obuv, nejlépe pevné turistické boty, protože určitě bude chtít poznávat krásy okolí kempu. Rozhodně se hodí ale i pantofle, které využijete třeba při cestě do sprchy.

Dobrá hygiena je základ

V kempech zpravidla bývají k dispozici umývárny, to je ale vše. Proto si s sebou kromě tradičního kartáčku na zuby, pasty, mýdla a šamponu přibalte také hygienické ubrousky, papírové kapesníky (není od věci mít i toaletní papír) nebo rychleschnoucí ručník. Může se stát, že sprchu chvíli nebudete mít k dispozici, pro tyto případy existuje například sprcha ve spreji. Nezapomeňte ani na repelent, který vás ochrání před různými hmyzáky.

Vždy připraveni

Nikdy nevíte, co se může přihodit, proto je dobré mít u sebe alespoň základní lékárničku. V té by neměly chybět náplasti, dezinfekce, obvazy, léky proti bolesti a samozřejmě léky, které musíte užívat pravidelně. Přidejte si do své KPZ i jednorázové rukavice a termoizolační fólii.

Pití a strava

Takřka nezbytností pro kempování je malý kempinkový vařič, ešus, skládací příbor a outdoorový nůž. Tyto vychytávky vás umožní mít alespoň jednou denně teplé jídlo, samozřejmě za předpokladu, že v kempu není možnost zakoupit si jídlo, případně za něj nechcete utrácet. Z potravin se hodí takové, které nezaberou místo a jsou lehké, takže těstoviny, instantní polévky, ořechy, sušené maso či nejrůznější kompletní jídla v sáčcích, která lze zakoupit právě pro účely cestování. Na doplnění energie si do škvír v batohu zastrkejte třeba i nejrůznější müsli, proteinové nebo oříškové tyčinky.

Nezbytností doma i na cestách je doplňování tekutin. V outdoorové lahvi mějte vždy ideálně vodu, do termosky si udělejte čaj a v případě, že byste si chtěli nabírat vodu z přírodních zdrojů, takové tablety na dezinfekci vody jsou nutností.

Další nezbytnosti

Větší kempy mívají nějaké osvětlení, ale baterku nebo čelovku si s sebou určitě raději přibalte. Jelikož minimálně mobilní telefon míváme všichni při ruce, bude se vám hodit powerbanka pro případ, že nebude možnost jej nikde dobít. Skvělou variantou je rovněž solární nabíječka. Pokud nejste zdatní zálesáci, pro rozdělání ohně nezapomeňte přibalit zápalky nebo zapalovač. I když budete pravděpodobně vyrážet hlavně na výlety, na večerní zábavu nebo když nebude přát počasí není od věci mít v batohu karty nebo nějakou cestovní společenskou hru.

Pár tipů k balení

Balení věcí do batohu by mělo mít svůj řád, takže úplně nahoře nebo na dostupných místech mějte pití, svačinu a lékárničku. Naopak úplně na dno přijdou věci, které stačí vybalit jen v kempu, ale po cestě je nevyužijete. Také platí, že do středu se umisťují těžší věci kvůli rozložení váhy. Na škodu není ani umístění věcí do sáčků dle druhu. Oddělíte si tak oblečení, jídlo, hygienické potřeby apod., zároveň bude vše chráněno pro případ, že byste například promokli.

Kempování je specifická disciplína, kterou lze pojmout různými způsoby, a to od opravdového zálesáctví až po komfort typu glamping. Vybere si každý a zároveň se od zvoleného stylu bude odvíjet i potřebné vybavení. Uvedené tipy jsou takovým základem, záleží však na potřebách každého z nás. A co vy a kempování? Máte ho rádi? Případně se s námi podělte o své kempingové vychytávky.

 

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account