Některé dny bývají tak chladné, že nám na zahřátí nestačí ani teplé oblečení. Ideální tedy je, abychom prohřáli tělo zevnitř. Čínská medicína dělí potraviny podle toho, jakou mají vnitřní energii a jak působí na lidské tělo. Na základě této filozofie bychom tedy na podzim a v zimě měli do jídelníčku zařazovat především zahřívací potraviny. Dokonce vám mohou pomoci udržte pod kontrolou hmotnost, neboť nenutí tělo aktivovat obrané mechanismy, a tedy ukládat tuky.
Mezi nejlepší zahřívací potraviny řadíme například zázvor, křen, dýni, pórek, česnek, sušené ovoce, drůbeží a jehněčí maso, lososa, pohanku, rýži, plísňové sýry, vejce a další. Zapomenout nesmíme ani na koření, které dokáže divy, jako chilli, kajenský pepř, skořice, zázvor, hřebíček, tymián, oregano, kari apod. Rozhodně to však neznamená, že bychom měli konzumovat jídla složená pouze z těchto ingrediencí. Jako vždy platí, že všeho s mírou, proto je potřeba kombinovat je s neutrálními potravinami, mezi něž patří například hovězí maso nebo luštěniny. Patříte-li mezi milovníky zeleninových salátů, nemusíte se jich zcela vzdávat, jen se doporučuje zeleninu tepelně upravit.
Už naše babičky věděly, že pořádný vývar nebo hutná polévka jsou v zimním období to pravé. Kdy jindy si také dopřát vydatná jídla, třeba chutnou pečínku. Pokud dáváte přednost něčemu lehčímu, pak je výtečné rizoto nebo pohankový nákyp. Kdo by měl chuť vyzkoušet něco méně tradičního, máme pro vás inspiraci v podobě tří hřejivých receptů.
Krémová toskánská kuřecí polévka
Ingredience
2 lžíce másla
1 středně velká cibule
2 stonky celeru
2 střední mrkve
sůl
mletý černý pepř
3 stroužky česneku
3/4 hrnku suchého bílého vína
4 hrnky kuřecího vývaru
2 hrnky těstovin
1 sklenice sušených rajčat v oleji
1 1/2 hrnku smetany
1/2 hrnku jemně nastrouhaného parmazánu
2 hrnky nakrájeného kuřecího masa
2 hrnky nasekané kapusty
1/3 hrnku čerstvých bazalkových listů
Postup
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli, celer a mrkev, osolte a opepřete. Za občasného míchání vařte, dokud nezačne vše měknout, asi 5 minut. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte víno a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte, dokud se množství vína nezredukuje na polovinu, asi 2 minuty. Přidejte vývar, těstoviny, 1 1/2 lžičky soli a 3 šálky vody. Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte, dokud se chutě nespojí a těstoviny nezměknou, asi 10 minut.
Mezitím v malém hrnci povařte sušená rajčata v oleji, dokud nezačne tekutina bublat. Odstavte z ohně, přikryjte a udržujte v teple.
Do polévky vmíchejte smetanu a parmazán. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Přidejte kuřecí maso a kapustu a za občasného míchání vařte, dokud se kuřecí maso neprohřeje a kapusta nezavadne, asi 2 minuty. Vmíchejte bazalku, dochuťte solí a pepřem.
Při podávání posypte parmezánem.
Kari z červené čočky se zeleninou
Ingredience
200 g baby špenátu
145 g balti pasty
1 lilek
2 x 390g krabice italských sekaných rajčat
450 ml zeleninového vývaru
150 g červené čočky
15 g čerstvého koriandru
200 g vařeného květáku
200 g vařeného zelí
Postup
Přiveďte k varu vodu, přidejte špenát a vařte 2 minuty. Poté slijte a nechte vychladnout pod studenou vodou. Vymačkejte přebytečnou vodu, nahrubo nasekejte a dejte stranou.
Rozehřejte velkou pánev nebo wok a přidejte pastu balti. Nechte ji minutku, pak přidejte lilek a smažte 7-10 minut. Přidejte nakrájená rajčata, zeleninový vývar a čočku. Snižte teplotu a vařte 10 minut.
Vmíchejte nasekaný koriandr, špenát, květák a zelí a vařte dalších 5 minut, dokud čočka nezměkne a zelenina nebude horká. Ozdobte při podávání lístky koriandru a podávejte s například s opečeným česnekovým chlebem.
Zázvorové sušenky
Ingredience
2 1/4 šálku univerzální mouky
1/4 šálku krystalového cukru
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
1/2 lžičky soli
1 1/2 šálku husté smetany
1/4 šálku plus 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
1/4 šálku jemně nasekaného (kandovaného) zázvoru
2 šálky moučkového cukru
Postup
Předehřejte troubu na 190° C. V míse promíchejte mouku s krupicovým cukrem, práškem do pečiva, citronovou kůrou a solí. Vmíchejte smetanu, 2 lžíce citronové šťávy a zázvor.
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto jemně prohněťte, dokud se nespojí. Z těsta vytvořte menší klínky a pečte 20-25 minut, dokud nejsou mírně pevné a zespodu lehce zhnědlé, nahoře bledé. Nechte 5 minut vychladnout a poté přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.
V míse vyšlehejte moučkový cukr se zbývající citronovou šťávou, dokud nebude poleva hladká. Citronovou polevou pokapejte koláčky a před podáváním je nechte 15 minut odstát.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock