Pizzu si můžete dát na mnoha místech, ale tu nejlepší jen v Itálii. I když… tak daleko cestovat nemusíte, dokonce už není potřeba jezdit ani do Plzně, která byla dlouhou dobu jediným místem, kde jste si mohli pochutnat na fenomenální neapolské pizze. Podnik Da Pietro, který vyrábí ikonickou pizzu přímo v prvotřídní neapolské peci, italský street food a vynikající dezerty, nově naleznete také v Bělehradské ulici v Praze.

Psal se rok 2013, když Petr Soukal otevřel v Plzni obchod s italskými delikatesami. O tři roky později se rozhodl vybudovat pizzerii a nabídnout v Čechách tradiční neapolskou pizzu. Společně s Martinem Mečírem tak vytvořili místo, které se stalo magnetem milovníků autentické pizzy a mnozí ji dokonce považují za vůbec nejlepší v Česku. „Když jsem se po dvou letech od otevření italského obchodu rozhodl společně s Martinem Mečírem změnit obchod v pizzerii, nic jsem o tom nevěděl. Zamířili jsme proto společně do Neapole, kde jsme se nadchli pro tamní styl pizzy. Tehdy padla myšlenka, že v Plzni vybudujeme vůbec první místo, které tuto tradiční pizzu nabídne,“ říká k začátkům Da Pietro Petr Soukal. Učili se u italských mistrů svého oboru a veškeré suroviny dováželi malou dodávkou přímo od tamních výrobků. Ostatně i dnes připravují své speciality pouze z kvalitních surovin dovezených z Itálie.

Foto: se souhlasem Da Pietro
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.

Tradice s nádechem moderna

Pomyslný základní kámen tvoří v Da Pietro moderní neapolská pizza, jež se vyznačuje vyšším okrajem a nadýchaným těstem. Tradiční způsob výroby se učili od tamních mistrů a postupy neustále zdokonalovali. Nyní využívají více druhů mouky a do práce zapojili také moderní postupy. Zvláštní pozornost si zasluhuje unikátní pec, která nemá v tuzemsku obdoby. Pochází kousek od Neapole a je ručně vyrobená. Patří mezi nejkvalitnější, které se momentálně na italské gastro scéně nabízí: „Pec je velmi specifická a jedná se o naprosto unikátní kousek, lepší v Itálii nenajdete. Stavěla se za použití provázku, díky kterému bylo možné na milimetry přesně změřit, jak jsou jednotlivé cihly poskládané a natočené. Tato preciznost je důležitá, neboť díky tomu dosáhnete rovnoměrného rozložení tepla, a to je pro výrobu kvalitní pizzy naprosto zásadní,“ doplňuje Petr Soukal.

Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.
Foto: se souhlasem Da Pietro
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.

Neapolský street food a pizza, jakou jinde nenajdete

Kromě klasický variant pizzy jako Marinara, Margherita, Napoli či Diavola ochutnáte v Da Pietro i pizzy speciální, které každého půl roku procházejí obměnou. Vaší pozornosti by však neměly uniknout ani neapolské street food speciality. Skvělé bramborové Crocche, jedinečné rýžové Arancini či ikonická Frittatina připravená z těstovin. Jako sladká tečka nechybí tradiční Tiramisu nebo dokonale nadýchaný dezert Babá al Rum s pistáciovým krémem Chantilly.

Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.

Autenticita i osobní přístup

Restaurace Da Pietro spolupracuje napřímo asi s dvaceti dodavateli a sedmnácti vinaři s cílem nabídnout co nejvyšší možnou kvalitu. V restauraci si tak můžete dopřát například pistácie ze sicilského Bronte, salámy z černých prasátek z Neapole či parmazán z bio sýrárny v Modeně. „Stejnou péči věnujeme i výběru vín. Osobní kontakt, kvalita a udržitelnost jsou pro nás naprosto zásadní. A proto v naší nabídce najdete zejména naturální vína malých italských, rakouských nebo moravských vinařství, pro které je charakteristické, že nechají vyniknout oblast i ročník,“ dodává k nabídce majitel pizzerie.

Dokonalost v každém detailu

Da Pietro osloví nejen gurmány, ale také fanoušky designu a architektury. Minimalistickému modernímu interiéru vévodí otevřená kuchyně s pecí a betonovým degustačním stolem v pastelové růžové barvě, který se skvěle uplatní při setkáních s přáteli či rodinných oslavách. Atmosféru dotváří kombinace s jemně šedými prvky a pastelově modrými kachličkami. Příjemně se budete cítit i v zimní zahradě. Celý koncept vznikl pod taktovkou architektonického studia NEUHĀUSL HUNAL, které stojí například i za návrhem plzeňského Grillu.

Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.
Foto: se souhlasem Da Pietro
Foto: se souhlasem Ženy s.r.o.

Zdroj: Da Pietro

Foto: se souhlasem Da Pietro a Ženy s.r.o.

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account