Léčivé účinky
-
Uklidňuje.
Zvyšuje koncentraci.
Pomáhá zvýšit krevní tlak.
Zlepšuje krevní oběh.
Pomáhá prokrvovat končetiny.
Tonizuje cévy.
Má antimikrobiální účinky.
Posiluje imunitu.
Použití a přípravky
Ctnosti rozmarýnu byly vychvalovány starými řeckými, římskými a arabskými civilizacemi. Rozmarýn se již v té době používal k prevenci plešatosti jako vlasový kondicionér. Mimo to má rozmarýn antioxidační vlastnosti a používá se jako konzervační prostředek moderními potravinovými procesory.
Ve formě čaje působí jako pomůcka ke správnému trávení a působí močopudně. Ve formě masti pak na léčbu revmatismu, vředů, ekzémů a modřin. Tyto masti také pomáhají při prokrvování končetin.
Používá se v kuchyni jako důležitá součást provensálského koření, ale můžete se setkat i s rozmarýnovým vínem. Důvodem jeho popularity je jeho aromatická vůně.
Využívají se především sušené listy rozmarýnu a to jako koření, které dodává jídlům trpkou příchuť. Nejčastěji při přípravě masových pokrmů, jako skopové, jehněčí, drůbeže a ryb. Stejně jako levandule, i rozmarýn se dává do šatníků jako ochrana proti molům.
Rozmarýnový esenciální olej má výrazné antibakteriální, antifungální a antivirové vlastnosti. Byla pozorována účinnost proti určitým bakteriím včetně Staphylococcus aureus, S. albus, Vibrio cholerae, Escherichia coli a Corynebacteria.