Dobruška je druhé největší město v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Leží v podhůří Orlických hor v údolí Zlatého potoka v nadmořské výšce 287 m n. m. na katastrální ploše 3 466 ha. Žije zde přibližně 6 700 obyvatel.

Centrum města je tvořeno náměstím F. L. Věka. Uprostřed náměstí stojí budova radnice s vyhlídkovou radniční věží.

Věž byla společně s radnicí postavena po požáru předchozí budovy v roce 1565. Dnes můžete v přízemí věže navštívit stálou expozici Mládí Františka Kupky, v mezipatře expozici věnovanou hrdelnímu právu nebo se můžete z vyhlídkového ochozu pokochat krásami města, panoramaty Orlických hor a při dobré viditelnosti i Krkonoš. Stačí vystoupat 124 schodů do výšky 30 metrů. Celková výška věže je 43 metrů.

Dominantou náměstí F. L. Věka je kromě radnice poblíž stojící mariánský (morový) sloup z roku 1733. Panna Marie je obklopena čtyřmi postavami, sv. Václavem, sv. Janem Nepomuckým, sv. Františkem Xaverským a sv. Floriánem. Sloup byl postaven v době protireformace na znamení toho, že Dobruška je katolickým městem.
Původní barokní sochy z červeného pískovce byly v 90. letech přemístěny do městského lapidária, aby byly chráněny před vlivem počasí. Na sloupu se nachází jejich velice věrné kopie z umělého kamene.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account