Existuje mnoho různých typů grilů, z nichž každý má své vlastní výhody a je vhodný pro různé druhy grilování a osobní preference. Následující seznam obsahuje některé z nejběžnějších typů grilů:

  1. Grily na dřevěné uhlí: Tyto grily používají dřevěné uhlí jako palivo. Jsou velmi oblíbené pro svou schopnost produkovat vysoké teploty, což umožňuje vytvoření vynikající kůrčičky na mase. Grily na dřevěné uhlí jsou často považovány za autentický způsob grilování.
  2. Grily na plyn: Grily na plyn používají pro ohřev plynový hořák. Jsou rychlejší a pohodlnější než grily na uhlí, protože nemusíte čekat na ohřev uhlí. Navíc lze snadno ovládat teplotu.
  3. Elektrické grily: Tyto grily fungují na elektrický proud. Jsou vhodné pro použití na balkonech nebo ve místech, kde otevřený oheň není povolen. Jsou čistší a jednodušší na obsluhu, ale někdy mohou chybět autentická grilovací chuť.
  4. Keramické grily (kamado grily): Kamado grily jsou tradiční japonské keramické grily, které se staly populární po celém světě. Jsou schopny udržovat konstantní teplotu a jsou vhodné pro grilování, pečení a kouření.
  5. Grily na pevná paliva (tradiční kamenné grily): Tyto grily mají pevnou konstrukci a používají různé druhy pevných paliv, včetně dřeva, uhlí nebo briket. Jsou často vybaveny velkým grilovacím prostorem a lze na nich připravit různé pokrmy.
  6. Grily na plynový kouř: Tento typ grilu kombinuje grilování s kouřením potravin. Používají plynový hořák a kouřovou komoru, což umožňuje přidání grilovacího aroma k vašim pokrmům.
  7. Grily na dřevěné pelety: Grily na dřevěné pelety používají dřevěné pelety jako palivo. Jsou oblíbené mezi milovníky grilování pro svou schopnost dodávat pokrmům specifické dřevnaté aroma.
  8. Grily na infratopení: Tyto grily používají infratopení pro ohřev potravin. Jsou rychlejší než tradiční grily na dřevěné uhlí nebo plyn, ale nemají tak výraznou grilovací chuť.

Každý z těchto typů grilů má své vlastní výhody a nevýhody, a výběr závisí na vašich preferencích, prostoru, dostupnosti paliva a typu jídla, které chcete připravit.

 

Zdroj: Wikipedia Commons

Autor a foto: Nela Vávrová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Tereza Poláková 9 měsíců ago

    Taky s manželem momentálně řešíme výběr grilu a nemůžeme se rozhodnout mezi plynovým a elektrickým grilem z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . Oba mají výhody i nevýhody. Jaké grily máte vy a jste s nimi spokojení 🙂 ? Potřebujeme nějaké hlasování, ať to konečně rozsekneme a do jara vůbec nějaký gril vybereme 😀 .

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Nemáme zahradu, jen byt v paneláku. Pořídili jsme si kontaktní gril a občas uděláme burger, rybu, nebo zapeču tortilly..

    • Author
      NelaVávrová 1 rokem ago

      Vsak Leni vite, tohle je od babicky a dedy ze zahradky kousek od Karlove Studanky. V Praze taky nemame gril, ale vynahradime si to vzdy u rodiny 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account