Jak krásný je zámek Milotice uvnitř, tak krásný je i jeho park s oranžérií a celé okolí. Zahrada se rozprostírá v Moravském Slovácku v nadmořské výšce 184 m.n.m. na rozloze 4,5 ha.

Zámecké ranžérie dnes představují nejstarší a nejzachovalejší stavby tohoto typu na Moravě. Hrabě Karel Antonín Serényi započal v roce 1716 s úpravami renesančního sídla na barokní letohrádek s rozsáhlým parkovým areálem, užitkovou zahradou a bažantnicí.

První zmínky o zahradě jsou z roku 1611. Jednalo se o zahradu formální (pravidelnou). Zahrada byla nevelkého rozsahu pěstovaly se v ní hlavně léčivé rostliny, zelenina a byliny vhodné pro kuchyni. Nacházela se po pravé straně zámku. Již v roce 1637 je doloženo rozdělení zahrady na ozdobnou, kuchyňskou a ovocnou.

Zámecká zahrada v Miloticích je mimořádně dochovaný barokní soubor. Původně renesanční zámek byl od roku 1719 barokně přestavován pro Karla Antonína Serényiho.

Při naší prohlídce zahradami nás na každém kroku doprovázeli pávi, v ovocné zahradě jsme si zobli i pár výtečných zralých višní. Nakonec jsme spočinuli i v místní zámecké kavárně.

Pokud se náhodou kolem Milotic budete pohybovat, návštěvu tohoto zámku mohu s čistým svědomím doporučit, jistě se vám zde bude líbit.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account