Léto se pomalu loučí a přicházející podzim si mnozí spojují i s vůní vařené či grilované kukuřice. Tuto pochoutku můžete ale najít i v tekuté podobě, je totiž neodmyslitelně spjata s výrobou americké whiskey alias bourbonu. Tvoří minimálně polovinu jejího složení a jak jí toto skupenství sluší ochutnáte například v ikonickém bourbonu Wild Turkey 101. Známý český kuchař Hugo Hromas pro tuto značku vytvořil i speciální recept.
Tradice výroby bourbonu sahá až do migrační vlny v 18. století, kdy emigranti převážně z Velké Británie, Skotska a Irska hledali náhradu za oblíbenou pálenku z ovoce. A protože drsnější americké podmínky ovoci tolik nepřály, začali pálit rozšířenější kukuřici. Z prvotního nápadu se tak za více než dvě staletí stal celosvětově populární alkohol, který má dvě zásadní pravidla – musí být vypálen na území Spojených států amerických a musí obsahovat minimálně 51 % kukuřice.
V hlavní roli kukuřice
Nezbytným předpokladem pro výrobu bourbonu jsou dobré přírodní podmínky pro pěstování kukuřice a kvalitní voda. Není proto náhodou, že se rájem americké whiskey stal stát Kentucky. Kromě ideálního podnebí se totiž pyšní i kvalitní vodou. Ta neobsahuje železo, nýbrž minerály, díky kterým má mírně nasládlou chuť. Těchto skvělých podmínek pro výrobu bourbonu využili také irští bratři James a Johan Rippeyovi, kteří zde, na kopci zvaném Wild Turkey Hill, ve druhé polovině 19. století nastartovali historii dnes již populární značky Wild Turkey.
Za více než 150 let existence palírny Rippey Distillery u města Lawrenceburg se stal jejich bourbon americkou chloubou, která udává trendy. Značka Wild Turkey, konkrétně bourbon Wild Turkey 101 se stal díky píli legendárního master distillera Jimmyho Russella fenoménem a je pro své přednosti považován za měřítko kvality pro ostatní bourbony
Ikona světa bourbonů
Název Wild Turkey 101 odkazuje na sílu, při které je bourbon lahvován, tedy 101 proof neboli 50,5 % alkoholu. Vyrábí se na základě tajné směsi kukuřice a kvalitních obilovin a následně zraje 6-8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“. Díky speciální směsi, která obsahuje vysoký podíl žita, a vyšší síle má nezaměnitelný charakter, komplexní chuť a příjemný říz. Chuť je robustní, a přesto si zachovává jemnost. Bourbon si skvěle vychutnáte samotný, na ledu nebo v koktejlech.
NÁŠ TIP: Bourbon nejen v drinku
Výrazná chuť Wild Turkey 101 je výborným základem pro klasické drinky i koktejlové novinky a díky své síle navíc skvěle funguje i v kuchyni. Přesvědčte se o tom sami a vyzkoušejte originální recept známého české kuchaře Huga Hromase, který spojil exkluzivní chuť bourbonu s kukuřicí v originálním receptu.
Zdroj: Warehouse #1
Foto: se souhlasem Warehouse #1
Kukuřici moc nemusím
Mám ráda čistou vařenou kukuřici 🙂