pečené topinambury
Ingredience
- 7 to pinamburů
- 1 mrkev
- 10 ks špenátových čerstvých listů
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 100 gr tvrdého sýra
- koření dle chuti
- špetka soli
- plátek másla
Instrukce
- Topinambury nejprve řádně omyjeme a očistíme. Já jsem musela odrbat kartáčem, abych zcela odstranila hlínu ze zakroucených hlízek. Poté vaříme nejlépe v páře, ale musíme dávat pozor! Topinambury jsou totiž z ničeho nic měkké a hned se rozvaří. To jsem samozřejmě prošvihla, ale pro zapékání to vůbec nevadilo..:) Po vychladnutí je oloupeme a vložíme do vymazané zapékací misky. Posypeme oblíbeným kořením (např. provensálské). Jako další vrstvu jsem zvolila špenátové listy, které jsem na másle a se špetkou soli chvilku podusila. Místo špenátu můžete použít cokoliv zeleného ze zahrádky. Dále nastrouháme najemno mrkev, přidáme prolisovaný česnek a zalejeme rozkvedlaným vajíčkem. Dáme péct do trouby na 170°C cca 20 minut. Před koncem posypeme nastrouhaným sýrem.
Bude to jistě moc dobré. Já zase rozteklý sýr miluji.
Tak recept stojí určitě za vyzkoušení. Ať chutna 😍
jen tedy manžela bych s tímto asi nepotěšila, nemá rád rozteklý sýr…
chlapi jsou stejni, teda pritel roztekle muze, ale ne s plisni – niva atd…
jasně, já měla takových receptů, kde je sýr, ale už je nedělám 🙁
zajímavé…
malokdo zna topinambur