Léto máme skoro za sebou a nejen vaše pleť nebo vlasy mají za sebou velice náročné období. Vaše šperky jsou na tom podobně! Neustálé koupání se v bazénech s chlórovou vodou, moře, slunce a opalovací krémy mohou zapříčinit to, že vaše jindy zářivé prsteny, náramky nebo řetízky teď ztrácí tolik vytouženou jiskru. Nevěšte hlavu a vrhněte se do jejich vyčištění. Dobrou zprávou je, že to jde i doma a velice snadno. Toto jsou nejoblíbenější způsoby, jak vyčistit šperky snadno a rychle.

Jak vyčistit šperky po létě

1. Vsaďte na směs mýdla a vody

Naučit se pravidelně čistit vaše šperky je tak snadné jako mýt si pravidelně vaše ruce. Použijte jen mýdlo a vodu. Tato klasická kombinace odstraní zbytky kůže a špínu bez poškození šperku. Vše, co stačí udělat je, že smícháte pár kapek tekutého mýdla a teplou vodu. Šperky pak stačí namočit do této směsi na pár sekund. Ihned po vyjmutí, pak vezměte do ruky čistý hadřík nebo houbičku a odstraňte všechny nečistoty mechanicky. 

Foto: Shutterstock

2. Použijte zubní kartáček

Zubní kartáček je dokonalým nástrojem nejen k čištění vašeho chrupu, ale také jemných šperků. Kupte si nový s extra měkkými štětinami, aby náramky, prsteny nebo náhrdelníky neutrpěly žádné poškození. Použijte trochu vody a jemně šperky několik minut čistěte kartáčkem. Není nutná žádná velká fyzická síla, abyste šperky nepoškodili. Použít můžete i zubní pastu, která vám pomůže odstranit i odolnější skvrny. Před jejím použitím je ale dobré naředit ji v teplé vodě. 

3. Přivěďte je k varu

Pro kovové šperky z materiálů, které odolají vyšším teplotám, je ideálním způsobem vyvařit je. Stačí vybrat nádobu, která je žáruvzdorná a vaše šperky se do ní vejdou. Do nádoby pak stačí nalít horkou vodu z konvice a zakrýt ji pokličkou. Jakmile voda vychladne, šperky vyjměte a důkladně je vyčistěte pomocí hadříku nebo kartáčku.

Foto: Shutterstock

4. Nechte je probublávat jedlou sodou

Pokud se vám nechce svoje šperky zdlouhavě čistit, nechte jedlou sodu, aby udělala práci za vás. Ta má tu schopnost, že díky chemické reakci smíchání s vodou, jemně probublává. Podobnou reakci najdete třeba u šumivých tablet. Jakmile šperky namočíte do směsi, tyto bublinky se kolem nich vytvoří a skvěle šperky vyčistí. Tato metoda se ale hodí jen pro určitý druh šperků. Ostatní by se mohly poškodit.

5. Vyzkoušejte pivní koupel

Zlato a pivo mají mezi sebou zvláštní interakci. Když totiž zlato na chvilku namočíte do piva a otřete ho suchým hadříkem, bude vypadat lesklejší než kdykoliv předtím. Tato metoda bude fungovat skvěle ale jen v případě, že na svých zlatých špercích nemáte žádné drahé kameny. Zároveň stříbrné šperky by pivo mohlo poškodit. 

Foto: Shutterstock

6. Použijte slanou vodu

Vzhledem k tomu, že některé drahé kameny, jako jsou například perly, jsou pro směs jedlé soby příliš měkké, je pro ně daleko více vhodná koupel ve slané vodě. Ta má mírnější účinek a snadno vaše šperky i kameny vyčistí k zářivému lesku. Karbonizační efekt uvolňuje nečistoty a dokáže se dostat i do těch nejmenších zákoutí. Poté stačí na šperky použít kartáček a otřít je hadříkem. Tuto metodu můžete také použít, pokud chcete vyleštit své drahé kameny. 

7. Vyzkoušejte hadřík namočený v octu

Ocet je skvělý způsob, jak udržet vaše stříbro lesklé. K dosažení požadovaného efektu potřebujete půl šálku octa a trochu prášku do pečiva. Karbonizace odstraní shluky nečistot, zatímco ocet se postará o perfektní lesk. Šperky ale vždy opláchněte pod studenou vodou, protože ta způsobí, že účinky vašeho čištění vydrží.

Foto: Shutterstock

Zdroj: Wikipedie Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
5 Komentářů
  1. EsterNováková 1 rokem ago

    No vy mně píšete ty články snad jako na zavolanou. Zrovna jsem se sem chtěla jít poradit o tom jaké zlaté náramky si mám na internetu vybrat a jak se to vlastně potom má a nemá čistit. Vy jste super webík, vždy mně jste nablízku, a to se mi mocinky líbí. Mňam a pac a pusu.

  2. NelaVávrová 1 rokem ago

    já používám podle rady ve zlatnictví zubní pastu a kartáček na zuby….

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Čistím si je hadříkem na brýle nebo na obrazovky, vždy delší chvíli je leštím a jsou jako nové…včera jsem měla snubní prsten přesně 13 let a vypadá krásně 🙂

  4. Romana Mlynářová 1 rokem ago

    Pomohly mi pracovnice ve zlatnictví i tyto rady. Šperky mají neskutečný lesk.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account