Ječná kaše
Ingredience
- 120 g krupice ječná rozemleté kroupy
- 60 g zelená čočka nebo hnědá
- 1100 ml voda
- 2 lžička sůl
- 2 lžička olivový olej
Instrukce
- Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na měsíc). Namočit na 5 - 11 hod ve sklenici se šroubovacím víčkem. Rozmíchat krupici ve sklenici tenkým držátkem lžíce. 1x vyprat - jako v pračce, otáčet a protřásat (6 x). Slít vodu přes sítko.
- Vařit krupici ze studené vody 600 ml, ohřát silným ohřevem, solit po začátku varu. Vařit velmi mírným varem 15 minut (proti připalování). Krupice je dost slepená, bublá již od začátku varu podle intenzity ohřevu. Občas míchat. Konec varu je "jezírko" vody na hladině. Přebranou čočku bez namočení nasypat do vařicí osolené vody 500 ml. Vařit 15 minut mírným varem. Konec varu je klesnutí plovoucích čoček dolů. Slít vodu.
- Na porci čočky v misce 1 - 1,2 l nalít přibližně 7,5 naběračky. Omastit kaši olivovým olejem. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut. Chladnutí po uvaření je lepší pro snesitelnou teplotu jídla. Kaše obsahuje víc vody než talíř polévky.
Také jsem jí ještě nejedla.
Dobrota a zdravá 🙂
to jsem ještě nezkusila 🙂
Mám ráda hodně ovesné kaše, ale chtělo to změnu 🙂
my také často snídáme ovesné kaše, děláme si sami doma .-)