Věž patřila do areálu tzv. dolního hradu, který střežil přístup do hradu. Zajímavý je vstup do věže, který potvrzuje její obranný charakter – nachází se totiž až v polovině její výšky. Kromě pěkného výhledu je na věži umístěna expozice historických řemesel.

Kromě hradní věže je druhou vyhlídkovou stavbou v Lokti tzv. Černá věž. Byla postavena v areálu dolního hradu jako věž strážní. Původně obranná věž hradebního systému města, která je chránila v místě kdysi jediné městské brány. Nacházela se u severní brány sloužící ke vstupu do města.

Až do roku 1562, kdy byla hranolová věž předána městu loket, zde službu konali královští manové. Ti byli vystřídáni městským věžným. V období baroka získala věž současnou úpravu střechy. Ve věži je dnes umístěna expozice loketských kuriozit a galerie.

Z věže je pěkný výhled na město a hrad, zhlédnout tu můžete i expozici historických řemesel. Prezentuje se zde řemeslo hrnčířské, truhlářské, potravinářské (například řezníci nebo výroba loketského perníku). Ve vitrínách tak uvidíte sbírku pečetidel loketských cechů, řadu dokumentů od 16. století – výuční listy, cechovní knihy a řády – keramiku, železné a dřevěné předměty. Zajímavostí je třeba měřítko z roku 1751, které je vyřezáno řadou motivů ze života řemeslníků a z církevního okruhu. Opravdu pěkné a zajímavé.

Zdroj: Sokolovsko-památky a umění

Foto: Marcela Kapounová

 

 

 

 

 

 

Tagy:
1 Komentář
  1. Lenka Hudečková 11 měsíců ago

    Paráda, v Lokti bych už pomalu mohla dělat průvodkyni 🙂
    Když nám přijede vícedenní návštěva, vozíme je sem… Loket zatím nikoho nezklamal

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account