Meruňkový sorbet
Ingredience
- 500 g meruněk
- 250 ml vody
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžíce vanilkové pasty
Instrukce
- Meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek a pokrájíme na menší kousky.
- Takto připravené meruňky vložíme do hrnce a zalijeme čtvrt litrem vody. Vaříme na středním plameni 15–20 minut, aby meruňky změkly.
- Potom do hrnce přisypeme cukr a přidáme vanilkovou pastu. Mícháme do úplného rozpuštění cukru.
- Důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a necháme vychladnout. Sorbet následně připravujeme podle svých možností – buď v předem nachlazeném zmrzlinovači, nebo můžeme mrazit v plastové krabičce v mrazničce.
- Příprava ve zmrzlinovači: Nádobu zmrzlinovače si předem nachladíme přesně podle instrukcí od výrobce. Zchladlou zmrzlinovou směs vlijeme do nádoby a zmrzlinovač zapneme. Nyní počkáme asi 40–45 minut, než se sorbet sám umíchá.
- Příprava v mrazničce: Zchladlou zmrzlinovou směs vlijeme do dostatečně široké plastové krabičky. Lepší je krabička široká a nízká, aby se sorbet mohl rozlít po co největší ploše. Dáme na 1 hodinu do mrazničky. Potom krabičku vyndáme, směs od krajů důkladně promícháme a opět vrátíme do mrazáku. Toto budeme opakovat v 30minutových intervalech, dokud nebude sorbet hladký a pevný. Celý proces trvá 3–4 hodiny.
Meruňky moc nemusím. Někdy upeču koláč – bublaninu z kompotu, lepší jsou ale broskve.
nic, co bych musela mít…. 500 g meruněk, které stojí spoustu peněz, to si je raději sním syrové, jak je mám ráda… a bez cukru 🙂
Ano, děláme jen když je přebytek…
tak pak to chápu 🙂
u nás meruňky nerostou, jsem na západě, je tu na ně zima, vozí sem Moraváci, ale jsou hodně drahé….a kupované v SM nejsou zase chuťově nic moc, a taky bývají poslední roky hodně předražené-.–
Meruňky mám jako ovoce moc ráda, leč nikdy jich nemám tolik, aby stačily na všechno, nač bych je potřebovala – na jídlo, na bublaninu či koláč, do knedlíků, na džem….
TO chápu, už aby byla sezóna 🙂