Meruňky rozpůlíme, zbavíme pecek a pokrájíme na menší kousky.
Takto připravené meruňky vložíme do hrnce a zalijeme čtvrt litrem vody. Vaříme na středním plameni 15–20 minut, aby meruňky změkly.
Potom do hrnce přisypeme cukr a přidáme vanilkovou pastu. Mícháme do úplného rozpuštění cukru.
Důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a necháme vychladnout. Sorbet následně připravujeme podle svých možností – buď v předem nachlazeném zmrzlinovači, nebo můžeme mrazit v plastové krabičce v mrazničce.
Příprava ve zmrzlinovači: Nádobu zmrzlinovače si předem nachladíme přesně podle instrukcí od výrobce. Zchladlou zmrzlinovou směs vlijeme do nádoby a zmrzlinovač zapneme. Nyní počkáme asi 40–45 minut, než se sorbet sám umíchá.
Příprava v mrazničce: Zchladlou zmrzlinovou směs vlijeme do dostatečně široké plastové krabičky. Lepší je krabička široká a nízká, aby se sorbet mohl rozlít po co největší ploše. Dáme na 1 hodinu do mrazničky. Potom krabičku vyndáme, směs od krajů důkladně promícháme a opět vrátíme do mrazáku. Toto budeme opakovat v 30minutových intervalech, dokud nebude sorbet hladký a pevný. Celý proces trvá 3–4 hodiny.