Krtkův dort
Ingredience
Suroviny na korpus:
- 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 100 g cukr moučka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 180 g polohrubé mouky
- 15 g kakao Arabesque
- 1 prášek do pečiva
- 130 ml plnotučného mléka
- 1 polévková lžíce horkého espressa
- 40 g hořká čokoláda Callebaut
- špetka soli
Suroviny na krém:
Světlá část:
- 500 ml smetany ke šlehání
- čokoládové hoblinky
- ochucovací směs Karina s banánovou příchutí
Tmavá část:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 20 g kakao Arabesque
- 50 g rozpuštěné hořké čokolády Callebaut
- moučkový cukr
- 3 banány
Instrukce
- 1) Žloutky spolu s cukrem vyšlehejte do světle žluté hmoty. Na robotu/mixéru snižte otáčky a postupně přilévejte olej. Ještě chvíli šlehejte.
- 2) Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a uvařte silné espresso.
- 3) K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
- 4) Do mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Moučnou směs, střídavě s mlékem, zapracujte k vyšlehaným žloutkům. Nakonec přidejte i lžíci horkého espressa, rozpuštěnou čokoládu a na samotný závěr vmíchejte i sníh z bílků. Bílky vmíchávejte velmi opatrně, stěrkou.
- 5) Těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru cca 24 – 26cm. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25minut.
- 6) Po upečení nechte korpus vychladnout.
- 7) Vychladlý korpus seřízněte do roviny a po celém obvodu obřízněte asi 1cm od kraje – pozor! Neprořezávejte až na dno. Vezměte si malou lžičku a opatrně jí vydlabejte korpus do hloubky cca 1,5 centimetru. Vytvoříte tak „misku“, do které naskládáte na půl rozkrojené banány.
- 8) Smetanu vlijte do mísy, dle chuti přidejte banánovou ochucovací směs Karina a šlehejte dotuha. Karina dodá krémům nejen plnost v chuti, ale hlavně zajistí jejich hladkost a stabilitu. Na závěr do krému přidejte čokoládové hoblinky,promíchejte a navrstvěte jej na korpus vyložený banány.
- 9) A jako poslední věc připravte čokoládovou šlehačku. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu vlijte do mísy, přidejte kakao a šlehejte. Jakmile bude šlehačka polotuhá, přidejte lehce zchladlou, rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte v tuhý hladký krém. Dle potřeby přidejte ztužovač smetany.
- TIP: Jako alternativu živočišné šlehačky, můžete použít neslazenou rostlinou šlehačku Hoplá.
- 10) Čokoládový krém rovnoměrně rozetřete na světlou, banánovou šlehačku. Snažte se vytvořit kopeček, jako krtinec na zahrádce. Na něj pak lehce natlačte drobečky vydlabaného korpusu.
- 11) Hotový dort dejte na pár hodin do lednice uležet. Ideální doba bude přes noc.
Nádherný dort a určitě moc dobrý.
Krásný dortík! 🙂 Na prodloužený víkend jako dělaný. 🙂
Ten je nádherný a jistě bude i výtečně chutnat. Kdysi ho zkoušela i maminka a dcera také dělala si 2x a vždy jsme si pochutnali.
maminka i dcera, natož nevěsta, to jsou skoro profi cukrářky… :-). Anička určitě
No to jo, Anička je minimálně poloprofík a dcera šikovná, akorát nemá na nějaké extra pečení už čas, navíc, jak mladší holčička má na polovinu surovin alergii, je dost obtížné udělat něco echt dobrého a zároveň krásného, aby to i ona mohla jíst.
jojo, jdu si najít tvůj recept jablkové bábovky a v přestávce mezi prací ji upeču
Opět luxusní, je fakt krása, co vše se dá najít na netu i s pěknou fotkou 🙂
No to samé jsem si říkala já včera, když tu byl od slečny Nely jiný dortík a ten samý recept s totožnou fotkou jsem pak našla na jiném webu. Mezi námi, to by nedělala nic jiného, než jen pekla 🙂
jasně, jsou to krásné recepty, ale většinou od profi pekařů nebo cukrářů 🙂
Přesně tak, však když si člověk přečte i ty suroviny, tak se tam povětšinou najde vždy něco, co ani neví, co je a kde by to měl kupovat, i zde je fůra názvů surovin, které nevěřím, že mají běžně lidé doma a vaří či pečou zrovna z nich, prostě jsou to recepty na míru utvořené pro nějakého zadavatele, kde se zdůrazní jejich produkt.