Krtkův dort

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 minute
Porce 1 dort
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Suroviny na korpus:

  • 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 100 g cukr moučka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 180 g polohrubé mouky
  • 15 g kakao Arabesque
  • 1 prášek do pečiva
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 1 polévková lžíce horkého espressa
  • 40 g hořká čokoláda Callebaut
  • špetka soli

Suroviny na krém:

Světlá část:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • čokoládové hoblinky
  • ochucovací směs Karina s banánovou příchutí

Tmavá část:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 20 g kakao Arabesque
  • 50 g rozpuštěné hořké čokolády Callebaut
  • moučkový cukr
  • 3 banány

Instrukce

  • 1) Žloutky spolu s cukrem vyšlehejte do světle žluté hmoty. Na robotu/mixéru snižte otáčky a postupně přilévejte olej. Ještě chvíli šlehejte.
  • 2) Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a uvařte silné espresso.
  • 3) K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
  • 4) Do mísy prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Moučnou směs, střídavě s mlékem, zapracujte k vyšlehaným žloutkům. Nakonec přidejte i lžíci horkého espressa, rozpuštěnou čokoládu a na samotný závěr vmíchejte i sníh z bílků. Bílky vmíchávejte velmi opatrně, stěrkou.
  • 5) Těsto vlijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru cca 24 – 26cm. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25minut.
  • 6) Po upečení nechte korpus vychladnout.
  • 7) Vychladlý korpus seřízněte do roviny a po celém obvodu obřízněte asi 1cm od kraje – pozor! Neprořezávejte až na dno. Vezměte si malou lžičku a opatrně jí vydlabejte korpus do hloubky cca 1,5 centimetru. Vytvoříte tak „misku“, do které naskládáte na půl rozkrojené banány.
  • 8) Smetanu vlijte do mísy, dle chuti přidejte banánovou ochucovací směs Karina a šlehejte dotuha. Karina dodá krémům nejen plnost v chuti, ale hlavně zajistí jejich hladkost a stabilitu. Na závěr do krému přidejte čokoládové hoblinky,promíchejte a navrstvěte jej na korpus vyložený banány.
  • 9) A jako poslední věc připravte čokoládovou šlehačku. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Smetanu vlijte do mísy, přidejte kakao a šlehejte. Jakmile bude šlehačka polotuhá, přidejte lehce zchladlou, rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte v tuhý hladký krém. Dle potřeby přidejte ztužovač smetany.
  • TIP: Jako alternativu živočišné šlehačky, můžete použít neslazenou rostlinou šlehačku Hoplá.
  • 10) Čokoládový krém rovnoměrně rozetřete na světlou, banánovou šlehačku. Snažte se vytvořit kopeček, jako krtinec na zahrádce. Na něj pak lehce natlačte drobečky vydlabaného korpusu.
  • 11) Hotový dort dejte na pár hodin do lednice uležet. Ideální doba bude přes noc.
10 Komentářů
  1. 5 stars
    Nádherný dort a určitě moc dobrý.

  2. Krásný dortík! 🙂 Na prodloužený víkend jako dělaný. 🙂

  3. Ten je nádherný a jistě bude i výtečně chutnat. Kdysi ho zkoušela i maminka a dcera také dělala si 2x a vždy jsme si pochutnali.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Opět luxusní, je fakt krása, co vše se dá najít na netu i s pěknou fotkou 🙂

    • No to samé jsem si říkala já včera, když tu byl od slečny Nely jiný dortík a ten samý recept s totožnou fotkou jsem pak našla na jiném webu. Mezi námi, to by nedělala nic jiného, než jen pekla 🙂

      • Lenka Hudečková 2 roky ago

        jasně, jsou to krásné recepty, ale většinou od profi pekařů nebo cukrářů 🙂

        • Přesně tak, však když si člověk přečte i ty suroviny, tak se tam povětšinou najde vždy něco, co ani neví, co je a kde by to měl kupovat, i zde je fůra názvů surovin, které nevěřím, že mají běžně lidé doma a vaří či pečou zrovna z nich, prostě jsou to recepty na míru utvořené pro nějakého zadavatele, kde se zdůrazní jejich produkt.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account