Třešňová bublanina
Ingredience
- 4 vejce
- 150 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 ml mléka
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- kůra z 1/2 citronu
- vypeckované třešně
- máslo na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání plechu
Instrukce
- Omyté čerstvé ovoce odpeckuji a zbavím stonků (stopek).
- Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky a bílky. Do žloutků přidám moučkový a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšlehám metličkou nebo ručním mixérem. Následně přidám nastrouhanou citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše promíchám.
- V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta.
- Hlubší plech vymažu máslem a vysypu hladkou moukou.
- Zapnu troubu na 175°C.
- Těsto z mísy přendám na plech a hustě pokladu vypeckovanými třešněmi. Ty je možné ještě před pokladením na těsto zlehka "oválet" v hrubé mouce, aby těstem neprojely až na samé dno.
- Dám do vyhřáté trouby a peču zhruba 25 minut.
- Pečení zkontroluji zapíchnutím špejle do těsta. Hotovo je, pokud se těsto na špejli nelepí.
Spomienka na detstvo
Jojo, mám to stejně, dětství a prázdniny 🙂
Bublaninu mám nejraději. Může se dělat s různým ovocem. Nejvíc mi chutná s broskvemi.
Tak s broskvemi jsem ještě neměla, ale věřím, že bude dobrá….
A k ní káva a knížka a na světě je krásně! 🙂
Přesně jak píšete 🙂
Krása, určitě dobré, i když sladké 🙂
Tak cukru každý dá dle svých chutí a také dle toho, jak sladké ovoce do bublaniny přijde.
Super, klasika, která nikdy nezklame 🙂
Přesně tak, mě vždy bublanina evokuje léto, prázdniny s babičkou na chatě….
Ano, přesně tak návrat do dětského, spokojeného, bezstarostného života 😀
Krásně napsáno, vidím to stejně.