Jednoduchý ořechový chléb
Ingredience
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- žitný kvásek
- 100 g VLAŠSKÉ OŘECHY
- 400 ml voda vlažná
- 2 lžička SŮL
- 2 lžička drcený kmín
Instrukce
- Máte-li domácí kvásek, použijte jej podle vašichzvyklostí. Na kupovaný kvásek (v prášku) si připravíme mističku. Do ní nalijemeasi 1 dcl vody, vlažné, nikoliv studené nebo horké. Do vody nasypeme kvásek,přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky a trochu cukru. Promícháme, mělo by námvzniknout řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.
- Vezmeme si větší mísu na zadělání chleba. Nalijeme do ní 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl, drcený kmín a trochu mouky. Začneme těsto hníst – buď rukama, nebo kuchyňským mixérem s hnětacími háky.
- Postupně přidáváme mouku, až dostaneme nelepivé hladké těsto.
- Povrch vypracovaného těsta poprášíme moukou, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
- Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
- Vykynuté těsto prohněteme rukama, podpoříme tak druhé kynutí. Přidáme ořechy a zapracujeme je do těsta.
- Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.
- Z takto připraveného těsta vytvarujeme oválný bochník, znovu přikryjeme utěrkou a necháme další půlhodinu kynout.
- Troubu zapneme na 230 °C a vložíme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám klasickou skleněnou zapékací mísu s vyšším okrajem, která má víko.
- Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme na středním roštu v troubě vyhřáté na 230 °C.
- Asi po 30 minutách sejmeme víko a chléb pečeme dalších 15-20 minut, aby na povrchu získal zlatavou kůrku.
- Ještě horký chléb vyndáme opatrně z mísy a necháme vychladnout.
Dík za recept
Hm… to zní zajímavě, jen bych asi vyměnila hladkou mouku za jinou žitnou nebo špaldovou.
Moc hezký chlebíček. Také jsem už pekla ořechový chléb.
Ten se moc povedl 🙂 Občas peču domácí pečivo a vždy se ho snažím nějak obměnit. Tak to je dobrý nápad 🙂
Naposledy jsem dělala bulky, a přidala opraženou cibuli. Jak ji nemusím, tak bulkách chutnala i mně 🙂
Krásný chlebík, snažím se nyní pečivu vyhýbat, ale chleba opravdu miluji.