V malebném Slavkovském lese leží 700 metrů nad mořem malé městečko Krásno.  Je umístěno přímo ve středu lázeňského trojúhelníku, který tvoří Mariánské Lázně, Karlovy Vary a Františkovy Lázně.

Od nás je prostě do všech lázní jen kousek 😊.

Město vzniklo v místě původní hornické osady Drei Linden. První zmínka o Krásnu je z roku 1241 v kronice anglického kronikáře Bartholomea Angelica. V roce 1355 bylo Krásno povýšeno na městečko a byly mu uděleny horní svobody a práva pro doly a rýžoviště cínu.

Za Pluhů z Rabštejna se stalo v roce 1529 horním městem. V Krásně se nacházely přední cínové doly v Evropě. Král Ferdinand I. povýšil majestátem 1.září 1547 město na královské horní město a zároveň mu udělil městský znak. Již koncem 16.století město zažívá první pokles produkce cínu a přestože zaznamenala ještě několik vzrůstů, nastává v 19.století úpadek cínařství a rozvoj výroby porcelánu. V roce 1848 při požáru města shořely s většinou města i veškeré památky.

Po roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, nástupu komunismu a dočasném uzavření Slavkovského lesa kvůli zřízení vojenského prostoru přišla devastace obce. Počet obyvatel poklesl na čtvrtinu a počet domů na třetinu předválečného stavu. Ve 20.století se zde těžily kromě cínových i wolframové a uranové rudy a živce.

12. dubna 2007 byl obci vrácen status města.

Ve městě můžete navštívit Hornické muzeum Krásno, které je umístěno v areálu bývalého dolu Vilém.

Nad městem stojí podivuhodná kamenná stavba – Krásenská rozhledna. V nadmořské výšce 777 m počala již v roce 1933 stavba této rozhledny, na jejíž vrchol vede po obvodu 120 schodů.

Z rozhledny jsou krásné výhledy do celého okolí, nejen na Doupovské a Krušné hory, ale třeba i na Krašov (druhý nejvyšší vysílač v České republice), stolovou horu Vladař nebo na nejvyšší horu Krušných hor, Klínovec.

Při rozsáhlé rekonstrukci v roce 1977 byly na ochoz horní plošiny přidány porcelánové desky, které Vám pomohou v orientaci výhledů.

Navštívit Krásenskou rozhlednu stojí jistě za to.

 

Tagy:
3 Komentářů
  1. Pekne miesto určite ho navštívime

  2. Děkuji za pěkný cestovatelský příspěvek, no snad mi někdy budou ještě nožky lépe chodit, abych stihla takové krásy vidět na vlastní oči.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account