Pečené koblihy
Ingredience
- 370 g hladké mouky
- 10 g instantního droždí
- 50 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- Větší špetka soli
- 100 ml vlažného mléka
- 170 g změklého másla
- Povidla
- 3 vejce + 1 vejce na potření
- Kandovaná pomerančová kůra
- SUROVINY NA POLEVU
- 200 g moučkového cukru
- 3 až 4 lžičky pomerančové šťávy
- JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- 25 papírových košíčků
Instrukce
- 1Mouku a cukr prosejeme do mísy, přimícháme špetku soli, vanilkový cukr a droždí. Přidáme mléko a po jednom do těsta zamícháme vejce.
- 2Těsto hněteme asi 10 minut, postupně do něj přidáváme změklé máslo nakrájené na malé kostky. Vznikne elastické lesklé těsto, které není příliš tuhé. Mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo bez průvanu, těsto necháme kynout 1½ až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- 3Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka o ∅ 6 cm, do středu každého kolečka dáme lžičku povidel, těsto slepíme a koblížky položíme spojem dolů do papírového košíčku.
- 4Košíčky klademe ve větších rozestupech na plech, ten přikryjeme utěrkou a koblihy necháme kynout opět 1 hodinu na teplém místě bez průvanu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- 5Před pečením koblížky potřeme rozšlehaným vejcem, které by mělo mít pokojovou teplotu. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.
- 6Po upečení necháme 10 minut vychladnou a potřeme cukrovou polevou a posypeme kandovanou pomerančovou kůrou.
- POSTUP NA POLEVU
- 1Cukr prosejeme a utřeme jej s pomerančovou šťávou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky.
Vypadají nádherně. Jsou lepší takto pečené z trouby, než smažené na oleji.
No jo, další nádhera, když já mám pocit, že mám vždy o kilo víc, jen se na obrázek podívám….že se po tom sakra nehubne… 🙁
Takovým lákadlům se vyhýbám, ale vypadají luxusně 🙂