1Mouku a cukr prosejeme do mísy, přimícháme špetku soli, vanilkový cukr a droždí. Přidáme mléko a po jednom do těsta zamícháme vejce.
2Těsto hněteme asi 10 minut, postupně do něj přidáváme změklé máslo nakrájené na malé kostky. Vznikne elastické lesklé těsto, které není příliš tuhé. Mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo bez průvanu, těsto necháme kynout 1½ až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka o ∅ 6 cm, do středu každého kolečka dáme lžičku povidel, těsto slepíme a koblížky položíme spojem dolů do papírového košíčku.
4Košíčky klademe ve větších rozestupech na plech, ten přikryjeme utěrkou a koblihy necháme kynout opět 1 hodinu na teplém místě bez průvanu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5Před pečením koblížky potřeme rozšlehaným vejcem, které by mělo mít pokojovou teplotu. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.
6Po upečení necháme 10 minut vychladnou a potřeme cukrovou polevou a posypeme kandovanou pomerančovou kůrou.
POSTUP NA POLEVU
1Cukr prosejeme a utřeme jej s pomerančovou šťávou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky.