Kynuté jablečné lívance
Ingredience
- 500 ml mléka tradiční nebo rostlinné
- 300 g mouky polohrubá nebo špaldová celozrnná, lze kombinovat
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce přírodního cukru nebo jiného sypkého sladidla
- centimetrový plátek másla
- 20 g čerstvého droždí půlka kostky
- 2 střední oloupaná jablka nakrájená na drobné kostičky
- Na závěrečné doladění skořicový cukr a hustý bílý jogurt oslazený trochou medu
Instrukce
- Droždí rozetřu se lžičkou cukru, zaliju trochou vlažného až teplého mléka, rozmíchám a nechám vzejít kvásek.
- Rozmíchám pak se zbylým mlékem (NE studené) a s vejcem. 3. Pak postupně přisypu mouku, ideálně přes sítko prosátou, a přidám špetku soli.
- Těsto nechám kynout na teplém místě minimálně 40 minut. Pokud bude kynout déle, vůbec to nevadí.
- Do vykynutého těsta přidám na kostičky pokrájená jablka.
- Nepřilnavý lívanečník nebo pánev vytřu pomocí mašlovačky tukem a pomocí naběračky vlévám nadýchané těsto. Je hutné. Peču z obou stran do zlatova a ihned horké lívance obaluji ve skořicovém cukru.
- Skořicový cukr jednoduše vyrobím tak, že vytvořím sypkou směs ze sladila a skořice. Jako základ lze použít přírodní cukr, kokosový cukr, panellu, ale i přírodní nekalorické alternativy.
- Na talíři si už každý lívance doladí, jak potřebuje. Když je žádoucí celkově sladší chuť, hodí se hustý bílý jogurt oslazený medem. Pokud je třeba dostat do těla více proteinu, je možné využít tvaroh nebo Skyr.
Recept se mi líbí, tak ho někdy udělám.
Lívanečky dělám jak kynuté, tak s kypřícím práškem, obyčejné, často vločkové, s banánem, či jablky…
děláváme nekynuté lívance, ze špaldové mouky nebo z ovesných vloček 🙂