POCTIVÉ ROHLÍKY
Ingredience
- 17 g droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 250 ml vlažné vody
- 450 g hladké mouky + na podsypání
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 50 g sádla - rozpuštěného a zchladlého
- vejce + 1 lžíce mléka na potření
- kmín a hrubozrnná sůl na posypání
Instrukce
- 1. Droždí rozdrobte do misky a smíchejte s cukrem. Zalijte vlažnou vodou a nechte 15-20 minut vzejít kvásek.
- 2. Ve větší míse smíchejte mouku se solí. Vlijte dovnitř kvásek a zchladlé sádlo. Těsto zadělejte robotem pomocí nástavce typu hák. Nechte robota zadělávat těsto několik minut, díky tomu bude pak krásně vláčné a nadýchané.
- 3. Lehce poprašte těsto moukou a nechte hodinu a půl kynout v míse pod utěrkou.
- 4. Vyklopte těsto na pomoučený vál a krátce propracujte. Rozdělte na 9 stejně velkých dílků a z každého vypracujte bochánek způsobem, jako byste připravovali burgerové bulky.
- 5. Z každého bochánku vyválejte trojúhelník silný asi 2-3 mm. Při vyvalování můžete těsto povytahovat rukama. Stočte od širšího kraje ke špičce. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Cíp by měl být usazený vespodu, aby se pečením neodmotal, resp. od rohlíku neodskočil. Nechte 30 minut kynout.
- 6. Potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou mléka. Posypejte lehce kmínem a solí a pečte při 210 °C 15-20 minut dozlatova.
domácí pečivo mám ráda, ale vše dělám tmavé, celozrnné, hodně semínek 🙂
Pěkné rohlíky, budou jistě dobré.
Není nad domácí pečivo, mňam.