Čínské plněné taštičky z pekingského zelí
Ingredience
- čínské zelí - 1 hlávka
- rýže - 80 g
- mleté maso - 500 g
- cibule - 3 ks
- sůl - dle chuti
- sladká mletá paprika - 1 lžička
- mletý černý pepř - dle chuti
- chilli - dle chuti
- rajčatová šťáva - 2 lžíce
- rostlinný olej - 50 ml
Instrukce
- 1.
- KROK
- Hlávku čínského zelí zbavte poškozených okrajových listů a ostrým nožem odřízněte spodní košťál. Listy pak rozeberte od sebe, vyskládejte je do varné misky a přelijte je vroucí vodou tak, aby byly úplně ponořené. Takto je nechte máčet 10 minut, aby změkly a dalo se s nimi dále pracovat.
- 2.
- KROK
- Mezitím si v míse smíchejte 500 gramů mletého masa se třemi jemně nasekanými cibulemi. Přidejte hrstičku uvařené rýže a zhruba po jedné čajové lžičky soli, pepře, sladké papriky a chilli, případně jiného oblíbeného koření. Přilijte dvě lžíce rajčatové šťávy a všechny ingredience důkladně propracujte do homogenní hmoty. Nakonec přilijte ještě 50 ml rostlinného oleje a směs ještě jednou promíchejte.
- 3.
- KROK
- Z hotové masové směsi odebírejte kousky o velikosti dlaně a formujte z nich kuličky. Z uvedeného množství ingrediencí by jich mělo vyjít asi 8 ks. Nyní se vraťte zpátky k zelným listům, které slijte a nechte okapat. Vyberte si 8 velkých a pěkných listů, do nichž budete balit masové koule. Z těch zbylých ostrým nožem vyřízněte dlouhou středovou žílu, kterou následně použijete při zavazování balíčků.
- 4.
- KROK
- Připravte si malý talířek, umístěte na něj jeden list, doprostřed vložte masovou kouli a uzavřete ji do listu. Vrchní část koule zůstane trčet z balíčku ven. Balíček vytvarujte tak, aby se kolem svého ústí zužoval a v tom místě jej obtočte vyříznutou zelnou žílou, kterou zavažte na jednoduchý uzlík. Tímto způsobem zpracujte i ostatní masové koule a zelné listy.
- 5.
- KROK
- Připravte si velký hrnec s trochou vody a vložte do něj pařáček na vaření knedlíků. Do pařáku vyskládejte připravené zelné měšce a dejte je do hrnce na 30 minut vařit. Hotové měšce podávejte ozdobené snítkou z čerstvé bylinky a nejlépe s pikantní rajčatovou nebo jinou vaší oblíbenou studenou omáčkou.
krása, díky, možná zkusím 🙂
Zajímavý recept. Vyzkouším.
vypadá to náramně, klidně bych ochutnala
nevypada to zle