— 500 ml smetany na vaření (12 % tuku)

— 500 ml polotučného mléka

— 1 vanilkový lusk (lze nahradit 1 lžící vanilkového extraktu)

— 4 lžíce medu

— 7 vaječných žloutků

Nejprve do většího hrnce nalijte smetanu na vaření a mléko. Vanilkový lusk rozpulte, vyjměte semínka a ta i se slupkou přidejte do hrnce. Obsah hrnce zahřívejte na středním plameni 7–9 minut. Během zahřívání průběžně kontrolujte teplotu směsi – nejlépe prstem, přičemž by směs měla mít teplotu lidského těla. Jakmile má tekutina požadovanou teplotu, přidejte med, plamen ztlumte na mírný a pomocí metličky opatrně vmíchejte všechny žloutky. Směs nechte zahřívat za stálého míchání metličkou 10–12 minut. Během této doby by měla směs pomalu houstnout. Až směs dosáhne požadované konzistence, zvyšte plamen na vysoký a směs míchejte po dobu 30 sekund, aby se zvýšila teplota a do šlo tak k pasterizaci. Obsah hrnce poté přelijte do mísy, promíchejte a nechte alespoň 2 hodiny vychladit – nejlépe v lednici nebo jiném vychlazeném prostoru.* Vaječný likér můžete po vychlazení ihned podávat. Likér skladujte v lednici, kde vydrží zhruba 1 týden. *Pro intenzivnější chuť nechte likér odpočívat do druhého dne.

Tipy na servírování: Hotový vaječný likér můžete ozvláštnit přidáním dalšího koření. Vyzkoušejte například skořici, hřebíček, badyán nebo kardamom. TIP: Směs by se nikdy neměla vařit, raději proto šlehejte smetanovou směs se žloutky na mírném plameni místo vysokého, kde by bylo velké riziko sražení žloutků .

Tagy:
3 Komentářů
  1. KláraOdehnalová 2 roky ago

    Letos se určitě chystám vaječný likér dělat. Přímo vaječný jsem zatím nikdy nedělala. 🙂

  2. NelaVávrová 2 roky ago

    Hm, paráda, děkujeme za recept.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account