Veganský burger s klíčenou fazolí mungo a žampiony
Ingredience
- • směs na přípravu veganských burgerů s klíčenou fazolí mungo od značky Semix 250 g
- • 1 větší cibule nasekaná nadrobno
- • 3 žampiony
- • olivový olej
- • česnek podle chuti
- • sůl pepř, tymián
- • cukr třtinový cca 1 lžíce
- • 50 g másla
- • 4-6 housek
- • veganská majonéza z oleje a sójového mléka
- • křupavý salát rukola či čerstvý špenát
- • 4-6 plátků sýru dle preference
Instrukce
- Nejdříve si připravíme, ideálně den předem, směs na veganský burger. Postup je jednoduchý, do misky nasypeme celý obsah sáčku, což je 250 g, a přidáme 400 ml studené až ledové vody a 65-70 ml rostlinného oleje. Vše promícháme ručně nebo v robotu při pomalých otáčkách a necháme 30 minut odstát. Následně stačí směs formovat do tvaru placek o výšce cca 1 cm, takto připravené burgery necháme odležet minimálně několik hodin či ideálně přes noc v lednici, aby se chutě vzájemně spojily.
- Připravíme si postupně všechny ostatní komponenty. Na pánvi rozpálíme olivový olej a vložíme do něj nakrájené žampiony, ty osolíme, opepříme a můžeme přidat trochu čerstvého tymiánu, který dodá žampionům příjemnou chuť. Nyní přejdeme ke zkaramelizování cibule. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka, v nové pánvi rozpálíme olej, máslo a cibuli pomalu restujeme, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté ji zasypeme cukrem a pomalu necháme zkaramelizovat.
- Nakonec připravené burger placky osmažíme z obou stran na oleji, dokud se nám hezky nepropečou. Když máme jednotlivé části hotové, přejdeme ke kompletaci. Housky si před podáváním lehce opečeme na vnitřních stranách, aby byly příjemně křupavé. U housek doporučujeme volit ty z hutnějšího těsta, které do sebe dokážou vsáknout šťávu a nerozpadnou se. Lehce opečenou housku potřeme veganskou majonézou, poklademe listy salátu, špenátu či rukoly, které zabrání rozmočení housky šťávou z placky. Dále položíme burger placku, plátky sýru, zkaramelizovanou cibulku a žampiony. Přiklopíme vrchní částí housky a můžeme podávat.
Veganské burgery mám velice ráda.