Milujete snadné, rychlé a originální recepty na dny, kdy nemáte čas strávit v kuchyni příliš mnoho času? Pak rozhodně přidejte do svého repertoáru tuňáka v konzervě. Během chvilky totiž vykouzlíte spoustu jídel, které chutnají dospělým i dětem. 

Tuňák obsahuje množství lehce stravitelných bílkovin, které jsou ideální pro lehkou a vyváženou stravu. Zvlášť vhodný je pak pro seniory a děti, protože jeho maso neobsahuje žádné pojivové tkáně, což velice usnadňuje jeho trávení. Navíc v kuchyni se s ním dá doslova kouzlit. Velmi oblíbené jsou například pomazánky nebo tipy k namáčení zeleniny, ale tuňák se perfektně hodí i k přípravě omáček na těstoviny nebo jako přísada do zeleninových luštěninových salátů.

My jsme pro vás tentokrát vybrali tři netradiční a rychlé recepty u tuňáka v konzervě, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Tuňákový salát s jablky a opékanými mandlemi

Suroviny na 4 porce: 

  • 3 balení tuňáka Rio Mare
    s citronem a černým pepřem (po 80 g)
  • 2 červená jablka
  • 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
  • 40 ml extra panenského olivového oleje
  • srdíčko řapíkatého celeru
  • hrst křehkých salátových lístků
  • sůl na dochucení

Postup:

  1. Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.

  2. Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem s citronem a černým pepřem.
  3. Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.
  4. Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi

    Špagety carbonara s tuňákem a pórkem

    Suroviny na 4 porce:

    • 2 balení tuňáka Rio Mare
      v olivovém oleji (po 80 g)
    • 350 g špaget
    • 1 pórek
    • 2 žloutky a 1 celé vejce
    • 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
    • 50 ml olivového oleje
    • snítka petrželky
    • sůl
    • pepř

    Postup:

    1. Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a vařte al dente.
    2. Mezitím očistěte pórek a nakrájejte na tenké kroužky, osmahněte jej
      na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
    3. V misce rozšlehejte žloutky a jedno celé vejce s parmazánem, přidejte trochu vody a pokračujte ve šlehání, než bude konzistence připomínat krém.
    4. Slijte vodu ze špaget a přidejte k nim směs vajíček s parmazánem. Dobře promíchejte. Přidejte pórek a tuňáka.
    5. Posypte petrželkou a opepřete dle chuti.

      Tuňákové kapsičky se špenátem

      Ingredience na těsto:

      • 125 g hladké mouky
      • 75 ml vody

      Ingredience na náplň:

      • 3x 60 g balení tuňáka
        Rio Mare Natura
      • ½ hlávky malého zelí
      • 1 malý pórek
      • kousek čerstvého zázvoru
      • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
      • 50 ml olivového oleje
      • sůl na dochucení 

      Postup:

      1. Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat. 
      2. Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme. 
      3. Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
      4. Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
      5. Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.

        Foto: archiv

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account