Milujete snadné, rychlé a originální recepty na dny, kdy nemáte čas strávit v kuchyni příliš mnoho času? Pak rozhodně přidejte do svého repertoáru tuňáka v konzervě. Během chvilky totiž vykouzlíte spoustu jídel, které chutnají dospělým i dětem.
Tuňák obsahuje množství lehce stravitelných bílkovin, které jsou ideální pro lehkou a vyváženou stravu. Zvlášť vhodný je pak pro seniory a děti, protože jeho maso neobsahuje žádné pojivové tkáně, což velice usnadňuje jeho trávení. Navíc v kuchyni se s ním dá doslova kouzlit. Velmi oblíbené jsou například pomazánky nebo tipy k namáčení zeleniny, ale tuňák se perfektně hodí i k přípravě omáček na těstoviny nebo jako přísada do zeleninových luštěninových salátů.
My jsme pro vás tentokrát vybrali tři netradiční a rychlé recepty u tuňáka v konzervě, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Tuňákový salát s jablky a opékanými mandlemi
Suroviny na 4 porce:
- 3 balení tuňáka Rio Mare
s citronem a černým pepřem (po 80 g)
- 2 červená jablka
- 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- srdíčko řapíkatého celeru
- hrst křehkých salátových lístků
- sůl na dochucení
Postup:
-
Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.
- Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem s citronem a černým pepřem.
- Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.
- Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi
Špagety carbonara s tuňákem a pórkem
Suroviny na 4 porce:
- 2 balení tuňáka Rio Mare
v olivovém oleji (po 80 g)
- 350 g špaget
- 1 pórek
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
- 50 ml olivového oleje
- snítka petrželky
- sůl
- pepř
Postup:
- Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a vařte al dente.
- Mezitím očistěte pórek a nakrájejte na tenké kroužky, osmahněte jej
na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
- V misce rozšlehejte žloutky a jedno celé vejce s parmazánem, přidejte trochu vody a pokračujte ve šlehání, než bude konzistence připomínat krém.
- Slijte vodu ze špaget a přidejte k nim směs vajíček s parmazánem. Dobře promíchejte. Přidejte pórek a tuňáka.
- Posypte petrželkou a opepřete dle chuti.
Tuňákové kapsičky se špenátem
Ingredience na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 75 ml vody
Ingredience na náplň:
- 3x 60 g balení tuňáka
Rio Mare Natura
- ½ hlávky malého zelí
- 1 malý pórek
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 50 ml olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup:
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv
- 3 balení tuňáka Rio Mare
s citronem a černým pepřem (po 80 g) - 2 červená jablka
- 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- srdíčko řapíkatého celeru
- hrst křehkých salátových lístků
- sůl na dochucení
Postup:
-
Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.
- Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem s citronem a černým pepřem.
- Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.
- Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi
Špagety carbonara s tuňákem a pórkem
Suroviny na 4 porce:
- 2 balení tuňáka Rio Mare
v olivovém oleji (po 80 g)
- 350 g špaget
- 1 pórek
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
- 50 ml olivového oleje
- snítka petrželky
- sůl
- pepř
Postup:
- Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a vařte al dente.
- Mezitím očistěte pórek a nakrájejte na tenké kroužky, osmahněte jej
na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
- V misce rozšlehejte žloutky a jedno celé vejce s parmazánem, přidejte trochu vody a pokračujte ve šlehání, než bude konzistence připomínat krém.
- Slijte vodu ze špaget a přidejte k nim směs vajíček s parmazánem. Dobře promíchejte. Přidejte pórek a tuňáka.
- Posypte petrželkou a opepřete dle chuti.
Tuňákové kapsičky se špenátem
Ingredience na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 75 ml vody
Ingredience na náplň:
- 3x 60 g balení tuňáka
Rio Mare Natura
- ½ hlávky malého zelí
- 1 malý pórek
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 50 ml olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup:
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv
Špagety carbonara s tuňákem a pórkem
Suroviny na 4 porce:
- 2 balení tuňáka Rio Mare
v olivovém oleji (po 80 g)
- 350 g špaget
- 1 pórek
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
- 50 ml olivového oleje
- snítka petrželky
- sůl
- pepř
Postup:
- Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a vařte al dente.
- Mezitím očistěte pórek a nakrájejte na tenké kroužky, osmahněte jej
na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
- V misce rozšlehejte žloutky a jedno celé vejce s parmazánem, přidejte trochu vody a pokračujte ve šlehání, než bude konzistence připomínat krém.
- Slijte vodu ze špaget a přidejte k nim směs vajíček s parmazánem. Dobře promíchejte. Přidejte pórek a tuňáka.
- Posypte petrželkou a opepřete dle chuti.
Tuňákové kapsičky se špenátem
Ingredience na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 75 ml vody
Ingredience na náplň:
- 3x 60 g balení tuňáka
Rio Mare Natura
- ½ hlávky malého zelí
- 1 malý pórek
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 50 ml olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup:
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv
- 2 balení tuňáka Rio Mare
v olivovém oleji (po 80 g) - 350 g špaget
- 1 pórek
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 2 polévkové lžíce strouhaného parmazánu
- 50 ml olivového oleje
- snítka petrželky
- sůl
- pepř
Postup:
- Přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a vařte al dente.
- Mezitím očistěte pórek a nakrájejte na tenké kroužky, osmahněte jej
na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
- V misce rozšlehejte žloutky a jedno celé vejce s parmazánem, přidejte trochu vody a pokračujte ve šlehání, než bude konzistence připomínat krém.
- Slijte vodu ze špaget a přidejte k nim směs vajíček s parmazánem. Dobře promíchejte. Přidejte pórek a tuňáka.
- Posypte petrželkou a opepřete dle chuti.
Tuňákové kapsičky se špenátem
Ingredience na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 75 ml vody
Ingredience na náplň:
- 3x 60 g balení tuňáka
Rio Mare Natura
- ½ hlávky malého zelí
- 1 malý pórek
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 50 ml olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup:
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv
na trošce oleje, dokud nezezlátne, a osolte.
Tuňákové kapsičky se špenátem
Ingredience na těsto:
- 125 g hladké mouky
- 75 ml vody
Ingredience na náplň:
- 3x 60 g balení tuňáka
Rio Mare Natura
- ½ hlávky malého zelí
- 1 malý pórek
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 50 ml olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup:
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv
- 125 g hladké mouky
- 75 ml vody
Ingredience na náplň:
- 3x 60 g balení tuňáka
Rio Mare Natura
- ½ hlávky malého zelí
- 1 malý pórek
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 50 ml olivového oleje
- sůl na dochucení
Postup:
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv
Rio Mare Natura
- Mouku smícháme s vodou a zpracujeme do hladkého těsta. Pokud těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Těsto zabalíme do alobalu a necháme alespoň 20 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, v sekáčku na zeleninu nakrouháme zelí a nasekáme pórek. Přidáme tuňáka, sójovou omáčku, 40 ml olivového oleje a oloupaný nastrouhaný zázvor, všechny suroviny promícháme.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o velikosti 8 cm.
- Lžící klademe náplň na těsto. Kolečka pak přehneme v polovině, abychom zakryli náplň. Vytvoříme tak půlměsíce a okraje k sobě přitiskneme prsty.
- Zbylým olejem vymastíme nepřilnavou pánev. Jednotlivé kapsičky vložíme v jedné vrstvě na pánev a opékáme, dokud jejich spodní část nezačne zlátnout. Přidáme trošku vody a soli, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni tak, aby se kapsičky vařily v páře. Necháme je vařit, dokud se voda z pánve neodpaří a spodní část kapsiček nebude křupavá a nezezlátne. Před servírováním pokapeme sójovou omáčkou.
Foto: archiv