Že při nákupu olivového oleje stačí vzít první láhev, co vám padne do ruky? Jestli chcete mít jistotu, že za své peníze dostanete kvalitní produkt, věnujte pozornost jeho obalu, původu i datu spotřeby.
Olivový olej? Asi se najde jen málo kuchyní, kde by neměl vyhraněné čestné místo. Nejde jen o to, že bývá základní surovinou při přípravě salátů a středomořské stravy obecně, spousta spotřebitelů ho uctívá i pro stále zmiňované výhody.
Co kapka, to prospěch
Mezi jeho prokázané přínosy patří třeba regulace cholesterolu a prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo diabetu. Anebo podpora trávení či stimul mozkových funkcí. Kdo tento olej přímo nekonzumuje, ten ho zase využívá zevně, protože svědčí pleti, vlasům i nehtům. Suma sumárum jsou jeho benefity natolik přesvědčivé, že ho lidé kupují ostošest. Bohužel ne všechny lahve, které se v obchodě nabízejí, v sobě ukrývají skutečnou kvalitu. Jak rozeznat poctivý produkt od falešné náhražky?
Obal jako hlavní ukazatel
Naštěstí se podřadný produkt dá odhalit celkem snadno, takže když budete pozorní, napálit se nenecháte. Co by vás mělo zaujmout už na první pohled? Samotné balení, ve kterém je olej uchováván. Pokud se jedná o tmavě zelené sklo, které poskytuje dostatečnou ochranu před UV zářením, pak je všechno v pořádku. Trochu jiná písnička je to ale tehdy, držíte-li v rukou čirou a plastovou láhev – tu raději vraťte zpět do regálu.
Jděte po stopách původu
Pozornost je třeba věnovat i etiketě. To, že se na ní dočtete, že je olej vyroben v Itálii, paradoxně vůbec nemusí neznamenat, že je vytvořen z italských oliv. Možné je, že ho v této zemi pouze zabalili a odeslali do světa. Kvalitní výrobky vyšší kategorie nikdy neskrývají, ze kterého města daný výrobek pochází. V ideálním případě ze štítku zjistíte i oblast, kde se olivy skutečně fyzicky vypěstovaly. Čím více informací o regionu, pěstiteli i druhu použitých plodů je uvedeno, tím větší máte jistotu, že se nejedná o zboží pochybné jakosti.
Zjistěte datum expirace
Údaj o tom, do kdy máte olej spotřebovat, také ledacos napoví. Poctivý produkt vydrží bez přídavků konzervačních látek maximálně dva roky. Tedy za předpokladu, že je stále zavřený a dosud nepoužitý. Proto se už při samotném nákupu ujistěte, že je datum vypršení spotřební lhůty kratší než 24 měsíců. Koneckonců, v sázce je vaše zdraví, jídlo i utracené peníze!
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Kvalitní olivový olej: jak ho v obchodě poznáte
-
Růžičková kapusta: Umí mile chuťově překvapit a tělo vám za ni poděkuje
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Růžičková kapusta patří mezi druhy zeleniny, které milujete, nebo je nemůžete ani vidět. Dejte jí však šanci a mile...
-
Neohrozte svůj kuchařský um začátečnickými chybami při grilování
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, inspirace, vaření, zábava
Grilovací sezóna pomalu začíná, proto není od věci připomenout si pár zásad. Vyhnete se tak zbytečným chybám, které by...
-
Rychlé a snadné recepty pro milovníky tuňáka
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Milujete snadné, rychlé a originální recepty na dny, kdy nemáte čas strávit v kuchyni příliš mnoho času? Pak rozhodně...
-
Recepty na piknik: jak na menu (nejen) do trávy
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, trendy
Krásné slunné počasí přímo vybízí k tomu, abychom strávili víc času venku. A i když existuje spousta aktivit, které...
-
Superpotraviny: zvýší energii, povzbudí imunitní systém a vyladí sexualitu
MagdalenaBílá||Kulinářské tipy
Superpotraviny, nebo také super výživné, zelené potraviny, jsou takové potraviny, které mají mimořádně vysoký obsah výživných látek. A jsou...
-
Dýňové pochoutky pro celou rodinu. Dopřejte si tento zázrak podzimní kuchyně
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Podzimní čas si už asi jen těžko dokážeme představit bez dýně. Využití této tykvovité plodiny je opravdu rozmanité, a...
-
Vyzkoušejte tři skvělé recepty z cukety, tentokrát naslano
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Cuketa je výborná zelenina, kterou lze použít do slaných i sladkých receptů a vlastně nikdo nepozná, že tam vůbec...
-
Zmrzlina za vysvědčení? Kam zajít na tu nejlepší podle redakce Ženy s.r.o.
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, děti, rodina, tipy
Poslední školní den je tady a s ním jedna (pro většinu) rodin oblíbená tradice: čas vyrazit za odměnu na...