Vanilkové rohlíčky a linecké cukroví už máte napačeno? Do Vánoc zbývá ještě pár dnů, tak proč nevyzkoušet nějaké nové recepty. Požádali jsme úspěšné české foodblogerky, aby vám se svého repertoáru vybrali své oblíbené vánoční recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
VÁNOČNÍ PAVLOVA S PERNÍČKOVÝM KRÉMEM podle Kateřiny Jaškové @_milluji_
Ingredience na 16 kousků:
Pavlovy:
-
4 bílky
- 220 g třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu prosátého
- 1 kávová lžička bílého vinného octa
Krém:
- 500 g čerstvé smetany ke šlehání 38 % z La Formaggeria Gran Moravia
- 500 g ricotty značky La Formaggeria Gran Moravia
- 250 g mascarpone
- 2 kávové lžičky perníkového koření
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
- Dužina granátového jablka, segmenty pomerančů, mleté pistácie, rozmarýn
Postup:
- 4 bílky
- 220 g třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu prosátého
- 1 kávová lžička bílého vinného octa
Krém:
- 500 g čerstvé smetany ke šlehání 38 % z La Formaggeria Gran Moravia
- 500 g ricotty značky La Formaggeria Gran Moravia
- 250 g mascarpone
- 2 kávové lžičky perníkového koření
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Na ozdobení:
- Dužina granátového jablka, segmenty pomerančů, mleté pistácie, rozmarýn
Postup:
- Dužina granátového jablka, segmenty pomerančů, mleté pistácie, rozmarýn
Postup:
Cukr lehce rozmixujte, aby byl strukturou napůl mezi krupicovým a moučkovým. Troubu předehřejte na 140 stupňů, spodní a dolní ohřev bez horkovzduchu. Bílky dejte do mísy od robotu, zvolte nástavec typu šlehací metla a začněte na vysoký stupeň šlehat do sněhu (nebo vyšlehejte ručně). Po 1 minutě začněte po lžících přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr zašlehá a přidejte další lžíci. Šlehejte na skoro nejvyšší stupeň cca 10 minut, sníh by měl být lesklý a měl by tvořit ostré špičky. Nakonec ještě do sněhu zašlehejte škrob a vinný ocet. Nyní vyložte 2 plechy pečícím papírem. Sníh přendejte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plechy nastříkejte kruhové mini Pavlovy. Plechy vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 115 stupňů. Při této teplotě sušte Pavlovy 90 minut. Když jsou pavlovy usušené, vyndejte plechy a nechte je vychladnout. Mezitím připravte krém – ricottu rozmixujte spolu s mascarpone, skořicí, perníkovým kořením a cukrem a smetanu vyšlehejte do tuha. Ricottu s mascarpone poté opatrně zašlehejte do smetany. Připravte si i komponenty na ozdobu – z pomeranče odkrojte kolem dokola slupku a poté vykrojte jednotlivé měsíčky. Z granátového jablka vyjměte dužinu. Krém přendejte do zdobícího sáčku s hvězdicovou tryskou a na jednotlivé Pavlovy naneste krém. Nakonec na krém položte plátek pomeranče, dužinu granátového jablka, posypte mletými pistáciemi a ozdobte rozmarýnem.
SKANDINÁVSKÉ VÁNOČNÍ POMERANČOVÉ SUŠENKY podle Kateřiny Jaškové @_milluji_
Ingredience na cca 55 kousků:
- 275 g chlebové mouky
- 200 g změklého másla La Formaggeria Gran Moravia
- 100 g mandlové mouky
- 170 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- najemno nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 kávová lžička prášku do pečiva bez fosfátu
Poleva:
- 150 g vysokoprocentní čokolády
- Lyofilizované maliny a pistácie na ozdobu
Postup:
- 275 g chlebové mouky
- 200 g změklého másla La Formaggeria Gran Moravia
- 100 g mandlové mouky
- 170 g moučkového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 kávové lžičky mleté skořice
- najemno nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 1 kávová lžička prášku do pečiva bez fosfátu
Poleva:
- 150 g vysokoprocentní čokolády
- Lyofilizované maliny a pistácie na ozdobu
Postup:
Mouku, mandlovou mouku, prosátý cukr, máslo, vejce a sůl dejte do mísy od robotu. Zvolte nástavec typu K a nechte cca 10 minut zpracovat těsto. Na poslední minutu přidejte i skořici, pomerančovou kůru, sodu a prášek do pečiva. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Rukama vytvořte stejně velké sušenky, které položte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby.
Po upečení nechte vychladnout. Maliny a pistácie rozmixujte nadrobno – zvlášť. Čokoládu rozpusťte. Vychladlé sušenky namočte půlkou do čokolády a posypte buď malinami nebo pistáciemi. Obalenou sušenku položte na plech s pečícím papírem a když je plech plný sušenek, dejte je do chladu, ať čokoláda ztuhne. Poté je můžete z papíru sejmout, přendat na talíř a servírovat.
Uchovávejte v chladu uzavřené v krabičce.
SNĚHULÁČČÍ MÁSLOVÉ SUŠENKY podle@neplechanaplechu
Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek):
- 300 g hladké mouky
- 200 g čerstvého másla Gran Moravia
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- kůra z 1 bio citrónu
- 1/2 vanilkového lusku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 bílek
- 160 g moučkového cukru na polevu
- rozehřátá čokoláda na polevu
Postup:
- 300 g hladké mouky
- 200 g čerstvého másla Gran Moravia
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- kůra z 1 bio citrónu
- 1/2 vanilkového lusku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 bílek
- 160 g moučkového cukru na polevu
- rozehřátá čokoláda na polevu
Postup:
Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme zrníčka vanilky, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Těsto příliš dlouho nezpracovávejte, ať jej nezapaříte, sušenky by pak nebyly tak krásně měkké. Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo, a v lednici jej necháme do druhého dne uležet. Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se vám s těstem dobře pracovalo. Odpočinuté těsto rozdělíme na půl, pracovní plochu lehce pomoučíme a těsto na ní vyválíme na 0,5 cm. Poté z těsta vykrájíme cca 4 cm velká kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 12 minut. Upečené sušenky dozdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou z vyšlehaného bílku se 160 g prosátého moučkového cukru tak, aby vypadali jako sněhuláci.
Foto: archiv