Ne že by jednou za čas náš příbytek nepotřeboval pořádný úklid. Ale co když se ocitnete v situaci, kdy potřebujete drahocenný čas věnovat důležitějším věcem či své rodině? Nemusíte propadat panice, byt jako ze škatulky vykouzlíte i během hodinky.
Jak si zajistit uklizenou domácnost, aniž byste smýčením strávili celý den?
Kde se nevyplatí spěchat
Ačkoli při „zkratkovém“ úklidu můžete nějaký ten nedostatek, který vás dělí od vypulírovaného bytečku jak z Babičky Boženy Němcové, s přimhouřenýma očima přehlédnout, jednu místnost (či dvě) rozhodně neodbývejte. Tou je koupelna s toaletou. Takže vydrhněte záchodovou mísu, vanu či sprchový kout, umyvadlo, přeleštěte kohoutky, vydezinfikujte splachovadlo. Vyměňte ručníky za čisté a přeleštěte zrcadlo. Nakonec vytřete podlahu a je to. Na vytřídění šamponů nebo srovnání kosmetiky se dostane, až budete mít víc času.
Boty do latě
Pokud máte chodbu nebo předsíň, zkontrolujte, zda není potřeba uklidit nepotřebné boty, rovnat tašky nebo kabelky a zda na věšáku nevisí i kabáty či svetry, které už nějaký čas nenosíte (ty přesuňte do skříně). Vyplatí se také vydezinfikovat kliku u vchodových dveří, případně všechno, na co po příchodu zvenku saháte, než si umyjete ruce (ostatně bleskový úklid i s ohledem na současnou situaci předpokládá, že kromě předsíně nevstupujete nikam bez umytých rukou, v botách apod.). Pak už jen vytřete podlahu a je to.
Pro sladký spánek
Ložnice většinou nebývá pokojem, kde by se vyskytoval větší nepořádek či zmatek (minimálně by neměl – je prokázáno, že čím rušivější prostředí, tím se nám může hůře spát). Takže stačí, když zkontrolujete, zda se někde nevyskytují poházení kousky oblečení, na nočním stolku není příliš velká vrstva prachu nebo zapomenutý hrneček s čajem na spaní. Pokud nepřevlékáte povlečení na postelích, nemusíte se zdržovat ani s příliš pečlivým stlaním – naopak, nechejte pěkně peřiny a matraci dýchat tím, že přikrývku jen tak přehodíte, aby nepřekrývala postel a nebyla příliš složená. Omezíte tak množení nejrůznějších mikrobů pod peřinou. A ušetříte drahocenný čas.
Srdce bytu
Kuchyň a obývací pokoj jsou středobodem každého bytu, takže to v nich často vypadá jako po výbuchu. Ale ani úklid těchto místností vám nemusí zabrat celé odpoledne! V kuchyni umyjte nádobí, otřete kuchyňskou linku (ten polorozebraný kuchyňský robot uklidíte, až budete mít víc času), z jídelního stolu setřete drobky, případně na něm vyměňte ubrus. V obývacím pokoji srovnejte poházené knihy či časopisy, natřeste polštářky na pohovce, ze které jste odstranili drobečky a spol., otřete konferenční stolek. Nakonec na místo činu pusťte vysavač. Zbytek určitě nehoří tolik, abyste se kvůli tomu nemohli věnovat třeba svým dětem. Mimochodem, když už jsme u dětí – jejich pokoj zkontrolujte, zda se v něm neukrývá nějaká katastrofa, a zatímco vy uklízíte ve zbytku bytu, nechejte je, aby poklidili svůj „příbytek“. Nejspíš nebudou nadšené a výsledek také nebude podle vašich představ, ale jednou za čas to opravdu nevadí…
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account