-
RenataŠtulcová napsala nový článek
Zimní přání, kouzlo času a vzpomínky na sněhuláka: Proč bychom měli slavit až do Tří králů? Proč neslavíme až do Tří králů? Někdo by to měl navrhnout Parlamentu. Vždyť od zimního slunovratu až do Tří králů jsou noci velmi dlouhé...
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
Zelená krev a chlorofylové elixíry: Kulinářské experimenty z fantasy světa Rafaelky Co já ještě pro Rafaelku všechno neudělám? Představte si, že v těchto dnech mezi přípravami na Vánoce, prací a psaním pátého dílu Rafaelky, ještě vařím jako šestnáctiletá Marina - hrdinka mojí knižní série. Asi se divíte, ale je tomu tak. Pátý díl esoterické odpočinkové romantiky je nejen o současných lidech, ale hlavně o dryádách, které jsou napůl rostliny a napůl živočichové. Tyto dvě poloviny se spolu navzájem propojují a z toho vyplývá nutnost zvláštního stravování. Ve skutečnosti je toto jediný díl, kde se hrdinové napůl propadají do rostlinné říše, což znamená, že samozřejmě fotosyntetizují. Přitom získávají cennou energii, která by jim ale tak úplně nestačila, proto se musejí i normálně stravovat. No, tedy... zas tak normální to jejich stravování není. Třeba párek, ten si Marina neohřeje. Nebo svíčkovou, o té si může nechat zdát. A jak to tedy je? Všechno vám nyní neprozradím, jen to, že jsem včera a dneska zkoušela tři recepty, které určitě znáte i vy... Nejdřív jsem zjišťovala, jak chutná "jemný chlorofylový nápoj", který jsem si upravila k obrazu svému. Na mašince jsem semlela šílenou rychlostí ledový salát a okurku. Vzniklo příjemné pití s krásnou pěnou. Marina totiž v pátém díle v knihkupectví v Palladiu v Praze takto přemýšlí: Letos to bude s jídlem kruté. Ve škole nám stravu připraví v jídelně, nemusíme přemýšlet, jestli je to pro nás zdravé nebo ne. Ale doma? Profesorka Otoljenka se tvářila velice povýšeně, když nám přednášela o dryádí stravě, vzpomínala Marina a vzala do ruky knihu se zelenou obálkou. Jak to Otoljenka říkala? Básnicky řečeno, my dryády máme zelenočervenou krev. Zelená krev naší rostlinné poloviny se mísí s červenou krví naší živočišné poloviny. Abychom měli všichni krev v rovnováze, musíme v meziobdobí mezi fotosyntézou přijímat potraviny s cholorofylem. Tím si zajistíme, že nás nenapadnou nemoci,...
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
Stromy v rytmu života: Děkujeme za každý nádech Nemá se začínat slovem když, tak jím začnu...Když jsem před dvěma týdny vyblejskla v sobotu po obědě tuto fotografii, nenapadalo mě, kromě toho, že je krásná, k jakému textu by se mohla hodit, co...
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
Teplé nápoje na chladná říjnová rána: Recept na ovocný čaj a vanilkové espresso Frappé by nás asi tolik nezahřálo v říjnových chladných ránech, kdy je vzduch nekompromisně ostrý, a přitom se stále ještě díváme do rozjásaných barev kolem. Příroda si hraje...
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
Kavárna s osobním dotekem: La Cafferina a její sušenky na míru Dostali jste někdy sušenky ke kávě se svým jménem? A víte, že se vám to může stát? Bez kávy by to nešlo a bez kaváren už vůbec ne. A nemám...
- Načíst další
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
-
RenataŠtulcová napsala nový článek
- Načíst další
Nejnovější příspěvky
Co jsem v době corony nestihla?
- 11. 12. 2021
Distanční výuka v lednu a IQ
- 23. 12. 2020
Zaposlouchejte se do esence rafaelovského světa
- 19. 12. 2020