Mezi doporučení většiny expertů na výživu patří zařazení alespoň jednoho bezmasého jídla týdně. Faktem ale zůstává, že spotřeba masa a živočišných produktů je v České republice opravdu vysoká a jeho nadměrná konzumace může vést k řadě onemocnění. Na druhou stranu mnoho lidí si s bezmasým jídelníčkem neví rady. Chybí vám inspirace, co doma uvařit, když není maso? Vybrali jsme pro vás tři skvělé zimní vegetariánské recepty, které obohatí váš jídelníček o sezónní zeleninu, luštěniny nebo třeba bylinky.
Dnes je světový den veganství!
Tento svátek slavíme už od roku 1994 a to vždy 1. listopadu. Právě tento den ustanovila Louise Wallis, Dj-ka, zpěvačka, aktivistka za práva zvířat a zároveň prezidentka britské veganské společnosti. Na tento den totiž připadá výročí založení britské Vegan Society, která jako první ustanovila pojem „vegan“ a „veganství“.
Světový den veganství se slaví na všech kontinentech. Například v novozélandském Invercargill, které je jedním z nejjižnějších měst světa, organizátoři distribuují tofu a kolemjdoucím rozdávají veganské muffiny. V Bostonu, americkém státě Massachusetts, se v dnešní den zdarma rozdává veganské jídlo tisícům místních obyvatel. V každém případě platí, že čísla veganů a i lidí vědomě a dobrovolně omezujících konzumaci masa po celém světě roste. Podle Google trendů se zájem o „veganství“ mezi lety 2014 a 2019 zvýšil sedmkrát!
Vyzkoušejte 3 skvělé vegetariánské recepty, které jsou ideální pro chladnější sezónu:
Zimní veganské kari
Zahřeje vás nejen díky pálivému chilli, ale také nádhernými podzimními barvami!
Ingredience:
300 g rostlinného masa
1 červená cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
100 g mraženého hrášku
2 lžíce kari koření
1 zeleninový vývar (můžete ho nahradit horkou vodou)
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička prolisovaného česneku
100 ml kokosového mléka
1 chilli paprička
2 lžíce kukuřičné hladké mouky
3 lžíce oleje
1 hrst koriandru
Postup:
1. Nakrájejte najemno cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte česnek, zázvor, nasekanou chilli papričku a ještě chvilku orestujte, dokud se všechny chutě nespojí. Na závěr přidejte kari koření, promíchejte a zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem.
2. Přidejte nakrájené papriky a poduste.
3. Vložte rostlinné maso, rozmrzly hrášek a povařte ještě pár minut. Podle potřeby zahustěte kukuřičnou moukou. Nakonec zjemněte kokosovým mlékem a posypte čerstvě nasekaným koriandrem.
Krémová květákovo-bramborová polévka
Milujete polévky? Pak si tuto rozhodně přidejte do svého jídelníčku. Díky muškátovému oříšku se stane pohlazením vašeho žaludku i duše.
Ingredience:
300 g květáku
200 g brambor
Kokosového mléka nebo smetany ke šlehání (podle chuti)
Zeleninový vývar nebo voda dle potřeby
Na špičku lžičky muškátový oříšek
1/2 kurkumy
2 smítky libečku (podle chuti)
Sůl a pepř
Postup:
1. Květák oberte na drobné růžičky, brambory nakrájejte na větší kostky, a zalijte zeleninovým vývarem či vodou tak, aby vše bylo ponořené, ale ne více. Osolte a přihoďte voňavý libeček. Vařte do změknutí.
2. Pokud se vám bude zdát, že polévka má více vody než chcete, raději ji trošku odlijte a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte na hladké pyré a v hrnci opět přiveďte k varu.
3. Zjemněte kokosovým mlékem nebo smetanou ke šlehání, případně přidejte zpátky část vody, aby polévka byla krásně krémová, ale hustá. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a kurkumou.
Lahodné dýňové rizoto
Není nic lepšího než si během sychravých podzimních dnů připravit sezónní variaci na italské rizoto. To dýňové vám nabídne sametovou chuť, lahodnou vůni i krásnou barvu.
Ingredience:
70 g másla
1 cibule
1 dýně
1 balení rýže kulatozrnné
1 bílé víno
1 zeleninový vývar
1 balení mascarpone
Parmazán
Sůl a pepř
Postup:
1. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte najemno pokrájenou cibuli a restujte dokud nezměkne. Pak do ní vložte dýni (pokrájenou najemno) a opékejte dalších přibližně 10 minut.
2. Vše zalijte vínem a přidejte rýži. Míchejte každé 2 až 3 minuty tak, aby se část vína odpařila.
3. Postupně nejlépe po čtvrtlitrech přilévejte zeleninový vývar, a stále míchejte. Vařte přibližně 25 až 30 minut, dokud není rýže uvaření na skus (neboli al dente).
4. Vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a ozdobte lžící mascarpone.
Foto: Shutterstock
Zdroj: WHO, Google, Wikipedia Commons
Autorka: Lucie Janotová
tato jídla by mi opravdu chutnala
lákavé 🙂