Mezi doporučení většiny expertů na výživu patří zařazení alespoň jednoho bezmasého jídla týdně. Faktem ale zůstává, že spotřeba masa a živočišných produktů je v České republice opravdu vysoká a jeho nadměrná konzumace může vést k řadě onemocnění. Na druhou stranu mnoho lidí si s bezmasým jídelníčkem neví rady. Chybí vám inspirace, co doma uvařit, když není maso? Vybrali jsme pro vás tři skvělé zimní vegetariánské recepty, které obohatí váš jídelníček o sezónní zeleninu, luštěniny nebo třeba bylinky. 

Dnes je světový den veganství!

Tento svátek slavíme už od roku 1994 a to vždy 1. listopadu. Právě tento den ustanovila Louise Wallis, Dj-ka, zpěvačka, aktivistka za práva zvířat a zároveň prezidentka britské veganské společnosti. Na tento den totiž připadá výročí založení britské Vegan Society, která jako první ustanovila pojem „vegan“ a „veganství“. 

Světový den veganství se slaví na všech kontinentech. Například v novozélandském Invercargill, které je jedním z nejjižnějších měst světa, organizátoři distribuují tofu a kolemjdoucím rozdávají veganské muffiny. V Bostonu, americkém státě Massachusetts, se v dnešní den zdarma rozdává veganské jídlo tisícům místních obyvatel. V každém případě platí, že čísla veganů a i lidí vědomě a dobrovolně omezujících konzumaci masa po celém světě roste. Podle Google trendů se zájem o „veganství“ mezi lety 2014 a 2019 zvýšil sedmkrát! 

Vyzkoušejte 3 skvělé vegetariánské recepty, které jsou ideální pro chladnější sezónu:

Foto: Shutterstock

Zimní veganské kari

Zahřeje vás nejen díky pálivému chilli, ale také nádhernými podzimními barvami! 

Ingredience:

300 g rostlinného masa

1 červená cibule

1 červená paprika

1 žlutá paprika

100 g mraženého hrášku

2 lžíce kari koření

1 zeleninový vývar (můžete ho nahradit horkou vodou)

1 lžička strouhaného zázvoru

1 lžička prolisovaného česneku

100 ml kokosového mléka

1 chilli paprička

2 lžíce kukuřičné hladké mouky

3 lžíce oleje

1 hrst koriandru

Postup:

1. Nakrájejte najemno cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte česnek, zázvor, nasekanou chilli papričku a ještě chvilku orestujte, dokud se všechny chutě nespojí. Na závěr přidejte kari koření, promíchejte a zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem.

2.  Přidejte nakrájené papriky a poduste. 

3. Vložte rostlinné maso, rozmrzly hrášek a povařte ještě pár minut. Podle potřeby zahustěte kukuřičnou moukou. Nakonec zjemněte kokosovým mlékem a posypte čerstvě nasekaným koriandrem. 

Foto: Shutterstock

Krémová květákovo-bramborová polévka

Milujete polévky? Pak si tuto rozhodně přidejte do svého jídelníčku. Díky muškátovému oříšku se stane pohlazením vašeho žaludku i duše.

Ingredience:

300 g květáku

200 g brambor

Kokosového mléka nebo smetany ke šlehání (podle chuti)

Zeleninový vývar nebo voda dle potřeby

Na špičku lžičky muškátový oříšek

1/2 kurkumy

2 smítky libečku (podle chuti)

Sůl a pepř

Postup:

1. Květák oberte na drobné růžičky, brambory nakrájejte na větší kostky, a zalijte zeleninovým vývarem či vodou tak, aby vše bylo ponořené, ale ne více. Osolte a přihoďte voňavý libeček. Vařte do změknutí.

2. Pokud se vám bude zdát, že polévka má více vody než chcete, raději ji trošku odlijte a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte na hladké pyré a v hrnci opět přiveďte k varu. 

3. Zjemněte kokosovým mlékem nebo smetanou ke šlehání, případně přidejte zpátky část vody, aby polévka byla krásně krémová, ale hustá. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a kurkumou. 

Foto: Shutterstock

Lahodné dýňové rizoto

Není nic lepšího než si během sychravých podzimních dnů připravit sezónní variaci na italské rizoto. To dýňové vám nabídne sametovou chuť, lahodnou vůni i krásnou barvu.

Ingredience:

70 g másla

1 cibule

1 dýně

1 balení rýže kulatozrnné

1 bílé víno

1 zeleninový vývar

1 balení mascarpone

Parmazán

Sůl a pepř

Postup:

1. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte najemno pokrájenou cibuli a restujte dokud nezměkne. Pak do ní vložte dýni (pokrájenou najemno) a opékejte dalších přibližně 10 minut.

2. Vše zalijte vínem a přidejte rýži. Míchejte každé 2 až 3 minuty tak, aby se část vína odpařila.

3. Postupně nejlépe po čtvrtlitrech přilévejte zeleninový vývar, a stále míchejte. Vařte přibližně 25 až 30 minut, dokud není rýže uvaření na skus (neboli al dente). 

4. Vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a ozdobte lžící mascarpone.

Foto: Shutterstock

Zdroj: WHO, Google, Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
2 Komentářů
  1. tato jídla by mi opravdu chutnala

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account