Švestky patří k plodinám, které jsou neodmyslitelně spjaty s podzimem. Pokud patříte ke šťastlivcům, jimž se i letos urodily, určitě se bude hodit inspirace, jak s nimi naložit. Toto chutné ovoce má totiž celou řadu benefitů pro naše zdraví, takže se vyplatí dát si nejen čerstvé plody, ale uchovat si je také na zimu.

Když vás honí mlsná, rozhodně přijdou vhod sušené švestky. Dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky a zároveň si nemusíte vyčítat, že jste si dali něco dobrého. Mezi další nejčastější způsoby uchování švestek patří zamražení, kompotování nebo výroba povidel, která vždy provoní celý dům. Pak je zde ještě velmi oblíbená zkapalněná forma, tedy vypálení na slivovici, ale to nechme nyní raději stranou.

Co se týče benefitů švestek, pak je to rozhodně velké množství vlákniny, díky níž jsou skvělým prostředkem pro boj se zácpou (pro tyto účely jsou výborné hlavně sušené švestky a švestková šťáva). Dále se pyšní značným množstvím antioxidantů a více než 15 vitamíny a minerály (například vitamíny A, B, C, K a minerály jako hořčík, mangan či draslík). Polyfenolové antioxidanty v nich obsažené mají velmi pozitivní vliv na zdraví kostí a pomáhají snížit riziko osteoporózy, výborně působí rovněž jako prevence srdečních onemocnění a cukrovky.

Teď už se ale pojďme podívat na několik dobrot, které si ze švestek můžeme připravit.

Švestkový koláč s jablky a rumovo-karamelovou omáčkou

Ingredience

125 g změklého másla + na vymazání
200 g krupicového cukru
1 vejce
150g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky soli
1 lžička mleté skořice
½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
100g pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
2-3 středně velká jablka nakrájená na malé kousky
7 švestek nakrájených na malé kousky
2 lžíce jemně nasekaného zázvoru

Na omáčku

200g krupicového cukru
250 ml smetany ke šlehání
1-2 lžíce tmavého rumu
1 lžička vanilkové esence

Foto: Shutterstock

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte a vyložte kulatou dortovou formu.

V míse vyšlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte vejce a dvě lžíce mouky a promíchejte, dokud se dobře nespojí. Zašlehejte zbývající mouku, sůl, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek, dokud se nespojí. Vmíchejte zbývající přísady.

Směs nalijte do dortové formy a pečte 35-45 minut, poté vyjměte z trouby a dejte stranou, aby koláč mírně vychladl.

Mezitím na omáčku zahřívejte cukr v hrnci 4-5 minut nebo dokud nezkaramelizuje. Odstavte a nechte mírně vychladnout. Smetanu zahřejte v hrnci na nízký stupeň a poté ji zašlehejte do karamelu, aby vznikla hladká omáčka. Vmíchejte vanilku a podle chuti přidejte rum. Koláč nakrájejte na klínky a podávejte zdobený omáčkou.

Kořeněný švestkový dort s pusinkovou polevou

Ingredience

350-400 g červených švestek, rozpůlených a vypeckovaných
2 lžíce zlatého sirupu nebo medu
2 lžíce třtinového cukru
6 kardamonových lusků rozdrcených plochou kuchyňského nože
1 tyčinka skořice
225 g změklého másla
225 g cukru krupice
3 středně velká vejce
1 lžička prášku do pečiva
75 g mletých mandlí
1 lžička mleté skořice
200 g hladké mouky

Švýcarská pusinková poleva

150 g bílků
300 g moučkového cukru

Foto: Shutterstock

Postup

Troubu předehřejte na 170 °C. Švestky vyklopte do malého pekáčku se zlatým sirupem, třtinovým cukrem a celým kořením. Pečte 30 minut, dokud švestky nezměknou a šťáva nezůstane sirupovitá. Odstavte a nechte vychladnout. Vyjměte a vyhoďte celé koření.

Ztlumte troubu na 160 °C. Vyšlehejte máslo a krupicový cukr do světlé a krémové konzistence, poté přidejte vejce jedno po druhém a mezi jednotlivými přidáními je prošlehejte. Prášek do pečiva, mleté mandle a mletou skořici smíchejte s moukou a v několika dávkách vmíchejte do dortového těsta.

Opatrně vmíchejte 2-3 lžíce vychlazeného švestkového rozvaru a pak rozmixujte upečené švestky. Lžící dejte těsto do připravené formy, zarovnejte povrch a pečte 45-55 minut, pokud koláč začne příliš hnědnout, troubu ztlumte.
Nechte koláč 10 minut vychladnout ve formě na mřížce, poté vyklopte a nechte koláč zcela vychladnout.

Pro přípravu polevy zahřejte 4 cm vody v hrnci do mírného varu. Bílky a cukr vložte do mísy, tu postavte nad vroucí vodu a pomocí ohebné stěrky ji 10 minut nebo dokud se cukr nerozpustí a směs na digitálním teploměru neukáže 72 °C, neustále míchejte. Udržujte vodu na co nejmírnějším varu, jinak hrozí, že se bílky uvaří.

Jakmile teplota směsi dosáhne 72 °C, odstavte a šlehejte při střední rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé špičky a pusinky již nejsou na dotek teplé. Vychladlou pusinkovou polevu nanášejte lžící na vrchní část a boky dortu a vířivě ji rozetřete, nakonec ji můžete zkaramelizovat pomocí hořáku.

Švestkový crumble

Ingredience

2 šálky univerzální mouky
1 šálek ovesných vloček
1 šálek třtinového cukru
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
3/4 lžičky štrúdlového koření
10 lžic másla nakrájeného na kousky

Švestky a další čerstvé ovoce (jablka, hrušky, bobulovité ovoce apod.)
Cukr

K servírování

Vanilková zmrzlina
Šlehačka

Foto: Shutterstock

Postup

V mixéru smíchejte mouku, ovesné vločky, hnědý cukr, citronovou kůru, koření na štrúdl a 1/2 lžičky soli. Přidejte máslo a šlehejte, dokud se nevytvoří hrubé drobky. Prsty zmáčkněte, aby se vytvořily velké kousky. Přendejte do uzavíratelného plastového sáčku a zmrazte (můžete až na 2 měsíce).

Ovoce nakrájené na kousky (podle sezóny) smíchejte s trochou cukru. Navrch dejte drobenku. Pečte při teplotě 190 °C po dobu 45 minut nebo dokud ovoce nezměkne a nezpění. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

Zdroj: Wikipedia Commons, healthline.com, bbc.co.uk/food, goodhousekeeping.com

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account