Kajenský pepř je odrůda mleté červené chilli papričky a běžně se používá jako koření v kuchyni. Málokdo ale ví, že tento druh pepře se v orietálních zemí používá po staletí pro jeho léčivé účinky.
Kajenský pepř podporuje správnou cirkulaci krve a redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Dále také posiluje srdce, tepny i kapiláry a jeho složení má silné antibakteriální účinky. Na střeva působí také velice blahodárně – podporuje produkci žaludečních šťáv a slin, čímž celkově příznivě ovlivňuje trávení – pokud se snažíte zhubnout, určitě pepř zařaďte do svého jídleníčku. Také je vhodný u diabetiků, protože snižuje hladinu cukru v těle a také tak snižuje cholesterol.
Hlavní účinnou látkou je capsaicin (pepř má tedy i analgetické účinky například při bolesti hlavy), který dodává koření jeho typickou ostrost. Pokud se říznete, posypte ránu pepřem, nebo pomažte šťávou z papričky – kajenský pepř totiž zastavuje krvácení. Další složkou kajenského pepře je vitamín E, C a betakarotenoidy. Zároveň je bohatý na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník.
Hadí uštknutí
V čínské medicíně se údajně po ušktutí hadem podává pacientovi 8 neporušených kajenských chilli papriček, které po rozžvýkání zapíjejí trochou kozího nebo jačího mléka. Variantou je přikládání rozžvýkaných papriček na postižené místo a připevnění páskou. Lékaři zjistili, že lidské sliny bohaté na enzymy spolu s kapsaicinem v čili paprikách společně reagují a neutralizují hadí jed.
Inspirace: Kniha 7 báječných přírodních léků, zahraniční a české weby o zdravé výživě
Foto: Pinterest