Není třeba si nic nalhávat – čištění mikrovlnné trouby nepatří k činnostem, které by většina z nás dělala s nějakým velkým nadšením. Naštěstí existuje způsob, jak si tuto práci usnadnit a nestrávit s ní víc než pár minut!
Zapomeňte na chemické čističe, mikrovlnku vyčistíte zcela ekologicky!
Připečené jídlo bez šance
Znáte to – přijdete domů, otevřete mikrovlnnou troubu a zjistíte, že si v ní děti nejspíš zase ohřívaly jídlo bez ochranného poklopu. Ostatně na to nemusíte být žádný Sherlock Holmes, když vnitřek mikrovlnky vypadá, jako by v něm přinejmenším vybouchla lahev s kečupem (tedy snad je to kečup). Vydrhnout připečené zbytky jídla může být klidně i práce na hodinu. Ale také jen na pár minut, když víte, jak si ji usnadnit!
Nebojte, nebudete potřebovat žádné sofistikované čističe. Hlavní ingredienci máte totiž jistě doma. Je jí totiž obyčejný ocet. Ten v poměru 1 : 1 smíchejte s vodou a nalijte do mističky, jež se smí používat v mikrovlnné troubě. Doporučuje se do misky vložit také dřevěnou lžíci nebo vařečku – kvůli bezpečnosti. Když se totiž nádoba s vodou zahřeje v mikrovlnce na vyšší teplotu, než je 100 stupňů, může voda při následné manipulaci nebezpečně vystříknout. Dřevěná lžíce by tomu měla zabránit.
Misku s octovou směsí (a dřevěnou lžící/vařečkou) vložte do mikrovlnné trouby a zapněte ji na 5 minut na nejvyšší výkon. Poté ještě 5 až 10 minut počkejte, až se vnitřek trouby trochu zchladí (mikrovlnku neotvírejte).
Čistota jedním tahem
Po uplynutí této doby mikrovlnnou troubu opatrně otevřete. S pomocí chňapky nebo utěrky vyndejte misku s octem a vodou (dávejte pozor, bude stále velmi horká). Pak už stačí jen vzít houbičku nebo papírovou utěrku a vnitřek mikrovlnky otřít. I připečené kousky jídla, které se předtím nechtěly ani pohnout, půjdou dolů prakticky samy. Postarala se o to pára, která se vytvořila při „mikrovlnění“ misky s vodou. Ocet navíc funguje jako skvělý odmašťovač, takže se nemusíte bát ani mastných skvrn.
Doporučuje se dopřát mikrovlnce očistu co nejdříve poté, kdy nepořádek v ní objevíte. Může se totiž stát, že necháte-li v ní některé typy skvrn (především ty mastnější) dlouho, zbarví vnitřek trouby a už je nic neodstraní (ačkoli sama nečistota zmizí, flek po ní zůstane). Samozřejmě nejlepší je prevence, tedy používání ochranných krytů.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account