Ahoj,
zase ta mrkev, já vím. Nemůžu si pomoct, ale je tak výborná a lze z ní připravit tolik pochoutek. Tento chlebík je pro nenáročné hospodyňky, které by rády sobě nebo své rodince dopřály něco zdravého, rychlého. Já si dělám tento chlebík, když mám v ledničce mrkev, mléko a nějaký ten tvaroh na pomazánku. Upřímně, neočekávejte chuť chleba, jelikož je to recept bez droždí a kynutí. Vzhledem k tomu, že pečivo moc nejím, tak je recept pro menší porci. Mouku a výběr semínek je pouze na vás. Nebojte se vyzkoušet něco nového.
Co je potřeba:
- 250 g mouky – 100 g polohrubé, 140 g hladké ( špaldová, bezlepková, pšeničná )
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mořské soli ( himalájská )
- větší mrkev
- sezam
- slunečnice, dýňová semínka
- kmín
- sušené bylinky
- kurkuma
- mléko / jogurt ( pokud chcete, můžete dát i vodu – s jogurtem je těsto jemnější )
Postup:
Troubu si předehřejeme na 230 stupňů. V míse smícháme mouku, sodu, sůl. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, semínka, sezam, kurkumu, bylinky a zalijeme mlékem nebo nahradíme jogurtem a vodou. Těsto by mělo být lepivé a tužší. Navrch vytvoříme pár zářezů nožem a posypeme kmínem. Pečeme ve formě cca 30min. Chlebík by měl znít dutě. Po vychladnutí namažeme dle chuti nebo jíme jen tak. Pokud pečete pro víc lidí, udělejte větší dávku.
Dobrou chuť.