V honbě za vysněnou postavou je úplné vynechání příloh bez jejich adekvátní náhrady jedním z nejčastějších kroků, ke kterému se při hubnutí lidé uchylují. Tato radikální změna se ale z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může mít i neblahé zdravotní následky. Snažíte se tímto způsobem hubnout i vy? Prozradíme vám, jak chytře nahradit vysokokalorické přílohy a efektivně snížit celkový příjem kalorií tak, abyste se cítili stále sytí.
Pokud jste se nikdy nepokoušeli o změnu jídelníčku či redukci hmotnosti, jste pravděpodobně jednou z mála výjimek. Většina z nás během svého života nějaké „zaručené“ dietě v honbě za dokonalou postavou podlehla. Vyřazení příloh z každodenního stravování je jednou z nich. Ačkoliv jejich eliminace zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi se ukazuje, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné.
Proč se vynechání příloh dlouhodobě nevyplácí
Častý scénář vypadá tak, že při vynechání například obědové přílohy se tělo o energetický deficit přihlásí později večer, což má za následek dojídání se sladkostmi či velkými porcemi jídla. Pokud to nějaký ten týden přeci jen vydržíte, návrat do starých kolejí většinou bývá s neblahým dvojitým apetitem. „Při dlouhodobém vynechávání příloh si tělo přivykne na nižší příjem a po jejich opětovném zařazení pak hrozí poměrně vysoké riziko jojo efektu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.
Zdravotní rizika
Dlouhodobé vyřazení sacharidů z jídelníčku, může způsobit i velmi nepříjemné zdravotní problémy. Jeden z mnoha výzkumů na toto téma uvádí, že zatímco krátkodobé (cca jeden týden) vyřazení sacharidů může mít za následek ztrátu hmotnosti (většinou se však jedná o úbytek vody), tak jejich dlouhodobá absence (několik měsíců či let) v jídelníčku může způsobit například srdeční arytmii, poškození ledvin, osteoporózu a celkové zhoršení fyzické aktivity.
Konjakové přílohy Slim Pasta: ideální cesta k redukci hmotnosti bez hladovění
Správnou cestou tedy není vyřadit přílohy z jídelníčku, ale vhodně je nahradit. „Ideální je zařadit do stravovacího plánu přílohy z konjaku. Dokonale vás zasytí a díky jejich velmi nízké energetické hodnotě vám pomohou snížit množství přijímaných sacharidů,” popisuje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.
Konjakové přílohy jsou nízkokalorickou alternativou běžných příloh. Najdete je pod názvem Slim Pasta. Konkrétně tato značka vyrábí přílohy z patentovaného složení – spojením ovesné vlákniny a mouky z rostliny konjak. Přílohy Slim Pasta jsou také bohatým zdrojem cenného glukomannanu – přírodní ve vodě rozpustné vlákniny, která má blahodárný vliv na celkové zdraví a navíc prokazatelně pomáhá ke snižování hmotnosti.
“Kalorická hodnota glukomannanu je pro organismus velmi nízká, proto je hojně využíván při redukčních dietách, nadváze a obezitě. U rozpustné vlákniny je běžné, že vstřebává vodu a zvětšuje svůj objem, ale glukomannan má tyto účinky extrémně silné. Je totiž schopen nabobtnat až na úctyhodný 50násobek své původní hmotnosti. Díky tomu vyvolává i přes zanedbatelný energetický obsah zřetelný pocit sytosti v žaludku a potlačuje hlad,” dodává výživová poradkyně Slim Pasta, Monika Rychlovská Tělupilová.
Jak klasické přílohy chutně odlehčit?
Pokud se tedy snažíte hubnout, konjakové přílohy vám ve vaší snaze určitě pomohou. A pokud byste si přeci jen rádi naservírovali běžnou přílohu, pokuste se ji připravit v odlehčené formě nebo doplněnou o zeleninu.
– Milujete bramborovou kaši? Zkuste část brambor nahradit celerem, brokolicí nebo květákem.
– Rýži, kuskus, pohanku nebo bulgur servírujte namíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například květákem nebo brokolicí.
– Oblíbeným hranolkám, kroketám, bramborákům, topinkám či smaženým palačinkám se raději vyhněte. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu příloh jídla a zároveň ho „obohacujete“ o škodlivé karcinogenní látky. Kromě jiného tím přitížíte především žaludku a žlučníku.
Více na www.slimpasta.cz.
Vynechávání příloh se z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může vést ke zdravotním komplikacím
-
Afirmace pro otoky a zduření
Jana101||Krása a zdraví
OTOKY a ZDUŘENÍ představují zábrany a stagnaci v citové oblasti. Vytváříme situace, které nás zraňují, a navíc na svých...
-
Vegan nákup v mé oblíbené Dm drogerii aneb veganství nemusí být drahé
KristiS.||Krása a zdraví
Ovesná a sójová alternativa smetany na vaření 200 ml (Dm Bio) Hodí se na vaření, do omáček, polévek, zeleninových...
-
Jak funguje Priessnitzův zábal?
MartinaŠtefanková||Krása a zdraví
Bolí Vás v krku, nebo jiná část těla? Vezměte si Priessnitzův zábal Mamavis Priessnitzův zábal se skládá z chladné vlhké...
-
Granátové jablko
Amanda||Krása a zdraví
Symbol plodnosti, štěstí a bohatství – granátové jablko (Pomegranate), nesmrtelnosti i znovuzrození. V Řecku se rozbijí s příchodem nového...
-
Kosmetika Uriage – recenze
LucijaVeselá||Krása a zdraví
V dnešním Beauty okénku Vám představím dva své oblíbené produkty od Francouzské značky Uriage. Já od nich testovala Micelární termální...
-
Síla citrónu
PetraHorníková||Krása a zdraví
Sílu citronu podrobila pod drobnohledem Petra H. A budete koukat, co všechno našla! Dostal se mi do ruky článek...
-
Fíky
NelaVávrová||Krása a zdraví, zdravá strava
Jíst fíky je dobrý nápad z několika důvodů: Nutriční hodnota: Fíky jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, včetně...
-
LATEX, NEVĚRA A SLZY!
BlogirlCzech||Krása a zdraví
Třetí setkání soutěžících Czech&Slovak PhotoGirl: překvapení a odhalení Přinášíme vám první postřehy ze třetího setkání soutěžících a produkce soutěže...