*heart*Tamarilo
Tamarilo je keřové ovoce. Plody jsou dlouhé cca devět centimetrů. Slupka je tenká, hladká a červená.
Vzhledem připomíná rajská jablíčka. Existují také druhy se žlutohnědou nebo jen žlutou slupkou.
Dužina je žlutá až načervenalá. Plod měkne směrem do středu. Jádra jsou jedlá a jsou obalena “rosolem”.
U zralého plodu je dužina trpkosladké chuti a nezralé plody jsou silně hořké a téměř nepoživatelné. T
amarilo obsahuje vysoký podíl vitaminu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík.
Obsahuje 210 kJ (cca 50 kcal) na 100 g dužiny. Nejlepší je, když se rozpůlí, pocukruje a uloží přes noc do lednice.
Dá se však použít jako tomatové jablíčko na vaření nebo dušení. Jen je třeba se předem zbavit slupky, která je hrozně hořká.
Určitě stojí za vyzkoušení. Těším se.