PROČ NAMÁČET OŘECHY?

Ořechy určitě mají místo v našem jídelníčku, jak z nic ale dostat maximum?… namáčejte je.

5 důvodů:

Lepší stravitelnost

– Pro mnohé z nás jsou ořechy hůř stravitelné, což se může projevovat pocity těžkosti nebo nadýmáním.

Syrové ořechy, semena i zrna totiž přirozeně obsahují tzv. enzymové inhibitory, které je během růstu chrání a brání jejich předčasnému klíčení, dokud nenastanou ideální podmínky. Při konzumaci ořechů zároveň blokují naše trávicí enzymy, což vede k horší stravitelnosti.

– V plodech také najdeme kyselinu fytovou, která se váže na minerální látky jako je železo, vápník, měď nebo hořčík a znesnadňuje jejich vstřebávání.

– Samotné namáčení startuje proces klíčení, a tím pádem neutralizuje jak inhibitory, tak antinutriční fytáty.

 

Snadnější vstřebávání živin

Namočení také zvyšuje využitelnost živin a zdraví prospěšných látek jako jsou minerální látky, vitamíny nebo užitečné enzymy.

 

Křehčí, jemnější struktura

Namáčení změkčuje potraviny a usnadňuje i jejich další mixování a krájení – díky tomu můžeme nejen prodloužit životnost svého mixéru, ale také se těšit na neobyčejně krémovou konzistenci.

 

Výraznější chuť

Zvýrazní se také jejich chuť a potlačí případná hořkost.

 

Vyplavení případných toxických látek

Voda dokáže zbavit jádra i hluboce usazených nečistot, prachu nebo počátečních zárodků plísní.

Namáčíte ořechy? Jaké jsou vaše \”namáčecí\” zkušenosti?

Více podobných článků najdete na mém webu: www.varmejinak.cz

Tagy:
4 Komentářů
  1. NelaVávrová 2 roky ago

    Ano dost jsem o tom četla, namáčela jsem je pouze když jsem si zkusila udělat domácí ořechové mléko, jinak je max hodím ráno 15 min dopředu do jogurtu 😀

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Jeden čas jsem si každý večer namáčela na ráno mandle… Dnes si občas ráda “namočím” vlašáky do medu 🙂

  3. Ořechy namáčím jen do jednoho druhu cukroví, jinak ne.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account