Med, sirup nebo čaj? Tak to bylo moje dilema posledních dní. Nakonec vyhrál čaj. Čaj ani kávu nesladím, maximálně někdy do čaje přidávám med, ale ten pravý od včeliček. Včelí med se skládá z jednoduchých cukrů glukózy a fruktózy. Dominantní složkou pampeliškového sirupu je sacharóza. Problém začíná při vaření řepného cukru při přípravě pampelišového medu a to takový, že řepný cukr vařením karamelizuje, rozkládá se a vzniká tak látka hydroxymetylfurfural, která je pro člověka částečně toxická, neboť má karcinogenní účinky. Navíc se vařením vytrácí z pamepišek jejich biologicky aktivní látky, jako enzymy nebo vitamíny. Takže pozitivní vklad pampelišek přijde vniveč. A to je velká škoda, protože pampeliška se příznivě projevuje při zánětech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči. Má močopudné vlastnosti, čistí játra, pomáhá při alergiich a snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje velmi důležité vitamíny a minerální látky, jako je vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo vápník, draslík, kyselinu listovou a hořčík. Zjistilo se, že kořen pampelišky účinně zabíjí rakovinné buňky. Proto se preventivně doporučuje užívat čaj z květů či kořene pampelišky. Proto já raději dělám čaj a tady je jednoduchý recept.
Na čaj budeme potřebovat:
– 8 květů pampelišky
– 350 ml vody
– med, citron
Květy necháme vyluhovat v převařené vodě (80 stupňů) 5 minut a podle chuti dochutíme.
Pampeliškové květy se dají nasušit a musí se pak uložit na suché tmavé místo. Čaj si tak můžete připravovat po celý rok. Protože je močopudný, nedoporučuje se pít večer 🙂
Tak na zdraví!
Pampeliškový čaj pro zdraví
-
Jak neupadnout do zimního spánku? 2. díl
ŠárkaMariana||Krása a zdraví, péče o tělo, tipy, zima
Zima nadále pokračuje a já jsem ve svém předchozím článku nenapsala úplně vše, co jsem původně chtěla 😀 Ráda...
-
Otipujte se – Kolik úrovní nepořádku vnímáte?
AnnaVršník||Krása a zdraví
Šůrujete byt každou sobotu, velký úklid jednou měsíčně a generální úklid před Vánoci? A stejně máte pocit, že to...
-
Proč je překyselenost organismu takový problém?
Jana101||Krása a zdraví
Kyseliny mají ničivý účinek. Pokud setrvávají v těle, aniž by se neutralizovaly, způsobují nejrůznější choroby. Vždyť kyseliny dokážou rozrušit...
-
Testuju – Aršídová másla – bez palového oleje – nová firma Lucky Alvin
MaryAušová||Krása a zdraví
Kolik sklenic vidíte na obrázku? Ano správně 5, ale bylo jich 7, ty dvě se už nedožily focení *wine*...
-
Proč se věnuji stravování podle ročních období?
Eva Nytrová||Krása a zdraví
Protože je to přirozené. Naše tělo reaguje v souladu s přírodou a jejími přirozenými cykly. To, že jsme to přestali...
-
Zdraví srdce ovlivňují nejen geny a hormony, ale i špatné návyky. Co dělat pro jeho ochranu?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, péče o sebe, zajímavosti
Zamyslete se, co děláte pro zdraví svého srdce? Patří k našim nejdůležitějším orgánům a jeho selhání bývá nezřídka fatální,...
-
Fit a krásná v novém roce: 10 tipů, jak se cítit (a vypadat) skvěle!
KristýnaGrebík||Krása a zdraví
Starý rok odplouvá za horizont minulosti a před námi se otevřelo širé moře plné nových šancí a příležitostí. Poradíme...
-
Jarní očista: Jak podpořit detoxikaci organismu
TerezaLavičková||Krása a zdraví
Své tělo nemusíte čistit jen správným jídlem a pitím spousty vody. Odplavování toxinů z těla pomůže i opečovávání zvenčí....