Jižní Tyrolsko v podzimním období ožívá sklizní a slavnostmi Törggelen, což představuje nejen jedno z nejkrásnějších, ale i nejrušnějších období v regionu. Tato doba nabízí výjimečnou příležitost pro milovníky jihotyrolské kuchyně a kvalitního vína, kteří mohou ochutnat nová vína a lahůdky.

Během slavností Törggelen mohou cestovatelé navštívit řadu místních restaurací – šenků, které místní farmáři nazývají Buschenschank. Jejich poznávacím znamením jsou svazky větviček s červenou stužkou připevněné na vstupních dveřích. Tyto podniky, provozované místními farmáři, nabízejí vína a pochutiny pocházející výhradně z jejich produkce. Mezi oblíbené pochoutky patří různé sýry, uzeniny a klobásky s kysaným zelím. Na stole se často objevují také tradiční ravioli Schlutzkrapfen a různorodé knedlíčky (Knödeln). Co se nápojů týče, doporučuje se čerstvě lisovaný hroznový mošt a vynikající mladá vína. Jako dezert jistě potěší sladké koblihy, pečené kaštany či nejrůznější domácí koláče.

Törggelen je tradice, která si získala svůj jedinečný a zvláštní název podle nástroje, který se v minulosti používal k výrobě vína. Tento nástroj se nazýval Torggl, a stal se tak nejen součástí tohoto starodávného procesu výroby vína, ale také pojmem k pojmenování této tradiční události. Po podzimní sklizni, kdy se vinohrady vyprázdnily a výnosy byly uskladněny, obvykle farmář pozval své pomocníky na velkou hostinu. Tato hostina se konala v místnosti, kde byl umístěn lis na víno – törggl. Byla to chvíle odpočinku a oslav, kdy se hodovalo a slavilo úspěšné ukončení sklizně, a také příležitost poděkovat pomocníkům za jejich tvrdou práci.

Typické jihotyrolské „Knödeln“ ; foto: se souhlasem ©Frieder Blickle_Roter Hahn

Konec sklizně s sebou navíc přináší dožínkové slavnosti a trhy. Návštěvníci zde najdou stánky přeplněné regionálními potravinami, ať už domácí ovocné šťávy, vína, šnapsy, tak mléčné produkty včetně vyhlášených sýrů. Nepřehlédnutelná je také nabídka čerstvě sklizeného ovoce a zeleniny, či vyhlášených masových specialit. Mnohé z výrobků jsou označeny značkou kvality Roter Hahn. Produkty, jež jsou prezentovány pod značkou Roter Hahn, musí splňovat celou řadu kritérii. Základní podmínkou je, že nejméně 75 % použitých surovin musí pocházet z vlastního hospodářství. Zbývajících 25 % může být z jiné farmy, ovšem také z Jižního Tyrolska. Zpracování musí probíhat přímo na farmě. Každý výrobek prochází slepou degustací místních odborníků, kteří zhodnotí, zda je možné mu udělit pečeť kvality Roter Hahn.

Ať už jste milovník vína, přírody nebo jen chcete zažít tradiční jižní tyrolskou pohostinnost, Törggelen je událost, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Rozdílná nadmořská výška jednotlivých farem způsobuje, že doba sklizně neprobíhá všude ve stejnou dobu. Tato pestrost v čase umožňuje návštěvníkům zažít různé fáze sklizně v rámci jedné návštěvy. Až si budete hledat ubytování, neváhejte vsadit na místní farmy Roter Hahn. Tyto farmy nejsou pouze místem odpočinku, ale poskytují také autentický pohled do života na venkově v období dožínek. Hostitelé, kteří jsou zároveň farmáři, se rádi podělí o své zkušenosti a doporučí ten správný termín návštěvy.

Připojte se k oslavám, poznávejte místní tradice a nechte se unést atmosférou dožínek, kterou nabízí Jižní Tyrolsko. Törggelen je skvělou příležitostí pro nezapomenutelný zážitek, který spojuje lásku k vínu, krásu přírody a vřelou pohostinnost jižního Tyrolska.

Zdroj: Roter Hahn

Foto: se souhlasem ©Frieder Blickle_Roter Hahn

Tagy:
1 Komentář
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    mňam, tyrolské knedlíky nemají chybu

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account