Vánoční perník
Ingredience
- 300 g
- Hladká mouka
- 90 g
- Krupicový cukr
- 2 ks
- Vejce
- 90 g
- Řepkový olej
- 250 g
- Mléko
- 50 g
- Povidla
- 35 g
- Med
- 1 lžíce
- Kakao
- 1 lžíce
- Perníkové koření
- 1.5 lžička
- Kypřící prášek
- 1 špetka
- Sůl
- 100 g
- Hořká čokoláda na polevu
- 80 g
- Smetana ke šlehání na polevu
- 2 lžíce
- Strouhaný kokos na polevu
Instrukce
- 1. Krok
- Předehřejeme troubu na 170 stupňů a pekáček o rozměru cca 30x20 cm vyložíme pečicím papírem. V jedné míse smícháme sypké suroviny – mouku, cukr, kakao, koření, kypřicí prášek a sůl. Ve velké sklenici smícháme mléko, olej, žloutky, povidla a med. Obě složky smícháme dohromady a vymícháme husté těsto. Ve vedlejší míse vyšleháme tuhý sníh, ten poté nadvakrát zapracujeme do těsta.
- 2. Krok
- Našlehané husté těsto přelijeme do připraveného pekáčku a vložíme do rozpálené trouby na cca 35-40 minut, poté necháme vychladnout ve formě.
- 3. Krok
- Když je perník již studený, připravíme si polevu. Čokoládu si pokrájíme na malé kousky a nasypeme do misky. Smetanu zahřejeme, jakmile se objeví první bublinky, stáhneme z plotny a nalijeme přes nasekanou čokoládu. Necháme odstát cca 3 minuty, čokoláda se vlivem horké smetany rozpustí. Polevu začneme míchat a mícháme do té doby, než nám nevznikne hladká čokoládová omáčka. Přesuneme ji na 10 minut do lednice.
- 4. Krok
- Perník pomažeme připravenou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout v lednici.
perník nikdy nezklame
Perníkom nič nepokazíme- ani pred návštevou,ani pred blízkymi
Skvelý recept.
Určitě moc dobrý perník.
Perník dělám doma velmi často, zrovna minulý víkend jsem pekla a tento se chystám asi na makovec.
Poctivý a dobrý perník 😊
perníky jsme doma vždy rádi pekli…a všem chutnaly