Švédská rybí polévka
Ingredience
- 2 lžíce Olivový olej
- 2 ks Šalotka
- 2 - 2 stroužek Česnek
- 2 ks Karotka
- 1 ks Petržel
- 1 ks Menší cuketa
- 1 ks Stonek řapíkatého celeru
- Sůl, pepř
- 1 špetka Šafránu, kurkumy nebo kari
- 2 dcl Bílé víno
- 1,2 l Rybí vývar
- 200 ml Smetana 31%
NA OZDOBU
- Krevety nebo uzený losos nebo špetka kopru
- Šťáva z půlky citrónu
Instrukce
- Já se rybích polévek bála, jednak je vařit tak i někdy ochutnat *sad* nedůvěra asi z dětství.. Ale můj muž letos začal chodit na pravidelné rybářské víkendy a tak se mi už na mrazáku tlačí kapr, amur a sumec. Hledala jsem recept jak tyto ryby využít. Synovi dávám občas dušeného amura a pak mi zbyde na dně hrnce ,,vývar,, a tato polévka je skvělá.. Je pravda, že v receptu je víno, ale já udělala bez a byla také výborná 😉Cuketu nakrájejte a posolte, nechte ,,vypotit,, a pak nakrájejte ještě na menší kousky. V hrnci rozehřejte olivový olej a něm orestujte na malé kousky nakrájenou šalotku, poté přidejte česnek, na drobno nakrájenou mrkev, petržel, celer a nakonec přidejte i cuketu. Ochutíme solí, pepřem, kari a šafránem. Zalijte vínem a redukujte. Až se alkohol z vína vyvaří, přidejte rybí vývar a asi 15minut vařte. Poté přidejte smetanu a polévku rozmixujte. Dle chuti ještě dokořeníme a zakápneme citrónem. Oloupané krevetky osmažíme do růžova nebo můžeme jen přidat maso z vývaru či uzeného lososa a trošku kopru.Dobrou chuť!