Škvarkové placky
Ingredience
- 300 g Špek
- 1 ks Droždí
- 1 lžička Cukr
- 300 ml Mléko
- 1 ks Vejce
- 650 g Mouka
- 1 špetka Sůl
Instrukce
- Tradiční, chutný a rychlý tip na víkend přidala ZOOZA. Ochutnáte?Špek nakrájíme na malé kostičky a vytavíme na pánvi. Droždí rozdrobíme do 1 dcl vlažného mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Mouku a škvarky (i s vytopeným sádlem) vsypeme do mísy, vlijeme kvásek, přidáme zbytek vlažného mléka a vypracujeme vláčné těsto. Pokud jsme použili nesolený špek, mírně přisolíme.Těsto necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta děláme placičky, které klademe ve větších rozestupech na papír vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova (na 180 stupňů Celsia zhruba 15 - 20 minut). Pokud chcete nahoře mřížku jako v pekárně, uděláte ji buď tupou stranou nože nebo krájítkem na brambory (kolečko s drátkama, používá se hlavně na Vánoce na bramborový salát). Můžeme sypat mákem, kmínem nebo sezamem, případně sýrem nebo čímkoliv vás napadne.Nejlepší jsou ještě teplé 😀 V uzavřené nádobě vydrží vláčné i několik dní, tedy pokud vám je dřív manžel nesní 🙂