Rýže, rýže a zase rýže
Ingredience
- 1 hrnek glutinous rýže prodává Sapa
- 2 hrnky vody
- 200 ml kokosového mléka
- 50 g palmového cukru
- velká špetka mořské soli
- zralé mango
- opražená sezamová semínka dle chuti
Instrukce
- Rýži si namoč minimálně 4 hodiny předem do dostatečného množství vody. Nejlepší je nechat rýži namočenou přes noc. Před vařením rýži přeceď a pořádně proper ve vlažné vodě. Nech ji okapat. Pokud máš rýžovar, rýži uvař v něm. Pokud ne, dodrž následující postup. V hrnci, na který ti pasuje drátěný cedník nebo pařáček přiveď k varu trochu vody tak, aby se nedotýkala dna cedníku. Ztlum plamen na minimum, vlož rýži v cedníku/pařáčku a vař asi 30 minut v páře. Hrnec by měl být úplně zakrytý poklicí.
- Mezitím si připrav kokosovou omáčku. V rendlíku ohřívej kokosové mléko, přidej palmový cukr a sůl a ohřívej, dokud směs nebude homogenní.
- Až bude rýže hotová, v misce ji lehce provzdušni (promíchej) a přilij asi polovinu kokosové omáčky. Opět promíchej a pokud bude třeba, přilij ještě část. Trochu omáčky si nech na finální polití rýže na talíři. Rýže by měla být vlhká, ale rozhodně by neměla v omáčce plavat.
super, díky…
Recept se mi líbí. Určitě ho někdy vyzkouším.
taky nic, co by mě zaujalo 🙂
Snad příště.