Rohlíčky, housky, bulky
Ingredience
- 500 g Hladká mouka
- 50 g Sádlo
- 12 g Sůl
- 20 g Droždí
- 275 ml Mléko
Instrukce
- Nejlepší pečivo je čerstvé, ještě teplé. Upéct ho doma není tak náročné, jak se zdá, a celá rodina to ocení!Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. V robotu to bude trvat cca 10 min., ručně o něco déle (aby šlo těsto lépe do ruky, přidáme o 30 ml mléka navíc). Těsto dáme na vál a rozdělíme ho na 4 stejné díly (cca 215 g). Každý díl skulíme do bochánku a necháme na teplém místě 20 minut odležet, nejlépe pod fólií, ale pozor, aby na něj fólie nepřilehla (stačí posypat moukou). ROHLÍKYKaždý bochánek rozválíme na kruhovou placku tlustou zhruba 3 mm a rozdělíme na 4 stejné díly. Z jednotlivých trojúhelníku válíme rohlíky (pozor, aby nebyly povolené, hezky je zabalte). Rohlíky skládáme na plech. Můžeme je nechat rovné nebo vyrovnat do oblouku (půlměsíčku). Přikryjeme fólií a necháme 45 minut kynout. Po nakynutí potřeme vodou a posypeme tím co máme rádi (mák, kmín atd.) Pečeme 11 minut ve vyhřáté troubě na 230 stupňů Celsia (horkovzduch) nebo dáme do trouby při rozehřívání hrnek s vodou tak, aby bylo v troubě vlhké prostředí. HOUSKYDělají se stejně jako rohlíky, jen je jiný postup při sestrojování. Z bulky nevyválíme placku, ale rozdělíme si ji tak aby jsme mohli plést copánky. Každá houska se plete ze tří "hadů" (copánek). Přikryjeme, potřeme vodou, posypeme a upečeme.BULKYZ bochánku vyválíme více bochánků. Děláme stejně jako housky a rohlíky. Přikryjeme, potřeme vodou, posypeme a upečeme. Nechala jsem se inspirovat knihou Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila(PKI - Pražský kulinářský institut).