Pstruh na másle a na bylinkách
Ingredience
- 2 ks Pstruh
- 6 ks Brambory
- 2 lžička Sůl
- Pepř
- Šalvěj
- Máta
- Tymián
- 100 g Máslo
- 0,5 dcl Olej
Instrukce
- Martina, žena s.r.o. mne poprosila o recept - Pstruh na másle. Je to jednoduché a většina už takto, nebo v podobné variantě pstruha připravovala. Ale sliby se mají plnit a tak přípravu ve stručnosti připomenu. Popíši to podle toho, jak to dělám já. Pstruha si vybírám buď přímo na sádkách a nebo v obchodě. Pokud v obchodě, vždy první můj pohled směřuje na oči. Musí byt čiré, jasně zřetelné a také kůže hezky vypnutá, ne scvrklá. Jsme pouze dva a tak raději menší kusy. Před samotným vařením u obou pstruhů uřežu hlavy, důkladně omyji studenou vodou. Uvnitř potřu solí a pepřem (jemně) a vložím šalvěj. Pak vetřu jemně sůl i na povrchu do kůže. Takto máme rybičky připravené a jdeme na brambory. To je jednoduché a stydím se popisovat, že brambory oloupu a nakrájím na kostičky. Propláchnu a napustím čistou teplou vodu. Přidám přiměřeně sůl a dám vařit.Na pánev (máme hranatou rastrovou) vložíme plátky másla a já ještě přidávám malinko řepkového oleje. Nejdříve pánev jemně rozpálím a vložím pstruhy na pánev. Jakmile se začnou smažit a uznám za vhodné je otočit, tak to učiním a stáhnu plamen. Ryby posypeme zbývajícími bylinkami. Můžeme něčím přiklopit a necháme smažit druhou stranu. Zbytečně je neobracím ze strany na stranu abych nepoškodil kůži.Při podávání dám na brambory tymián a zvolím jako přílohu třeba dýňový kompot. Ten od Leničky (domácí) je vynikající 🙂