Podzim s chutí a vůní hrušky a šípků. Vyzkoušejte jednoduchý koláč s kapkou kreativity
Ingredience
- 300 g Špaldová mouka (NEBO KLASICKÁ BÍLÁ HLADKÁ)
- 1 špetka Sůl
- 1 lžička Prášek do pečiva
- 80 g Moučkový cukr
- 1 ks Vanilkový cukr
- 125 g Hera
- 1 ks Vejce
Instrukce
- Dokonalost v každém kousku. Podzim stále ještě nekončí, proto s láskou hodujme v ovoci, které nám toto období nabízí. Co říkáte lákavé kombinaci navinulých šípků s medovou vůní a chutí hrušky? Naprostá delikatesa. Koláč je velmi jednoduchý, rychlý a nenáročný. Co vás čeká po upečení? Rozmazlíte své chuťové pohárky, pohladíte svou duši a od svých nejbližších získáte neuvěřitelnou poklonu. Tak lahodný dezert nelze si nezamilovat.Nebojte se vyjádřit svou kreativitu. Místo klasické drobenky nebo jednoduché mřížky použijte vykrajovátka ve tvaru hrušky a dodejte celému koláči šmrnc. Užijte si takovou malou premiéru a průpravu na vánoční cukroví.Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 40 minutNa těsto si připravte:300 g špaldové mouky (nebo hladké bílé Babiččina volba na křehká těsta)Špetku soli1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů80 g moučkového cukru1 sáček vanilkového cukru125 g Hery1 vajíčkoNáplň:4 PL šípkové zavařeniny2 středně velké hrušky½ ČL mleté skořice2 PL třtinového cukruHeru vyndejte z ledničky alespoň půl hodiny před zpracováním, aby trošku povolila. Bude se vám s ní lépe pracovat.Do mísy nasypte mouku, osolte a promíchejte s kypřícím práškem. Přisypte oba druhy cukrů. Vklepněte vajíčko a přidejte změklou Heru. Zpracujte do hladkého těsta, které dejte na půl hodiny do ledničky odpočinout.Hrušky oloupejte a zbavte jadřince. Nakrájejte na plátky.Troubu předehřejte na 180 °C.Těsto vyndejte z ledničky. Pokud se rozhodnete povrch koláče ozdobit vykrajovanými kousky ovoce, odeberte kousek těsta stranou. Zbytek rozválejte na tenkou placku a přeneste do kulaté formy. Upravte do požadovaného tvaru a nezapomeňte ponechat vyšší okraj, aby náplň nevytékala. Dno mírně propíchejte vidličkou, aby unikala pára a spodek koláče se nevydul.Potřete těsto ve formě šípkovou zavařeninou a poklaďte plátky hrušek. Ozdobte vykrájeným těstem nebo posypte drobenkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 40 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychlazený nakrájejte na 6 – 8 kousků a podávejte. Dobrou chuť!