Z lednice vyndáme kvásek. Do mísy dáme 2lžíce tohoto kvásku, 150g žitné chlebové mouky a 150g odražené vody. Zamícháme, mísu se základním kvasem přikryjeme igelitem, nebo strčíme do igelitové tašky. Necháme 12h. kvasit v pokojové teplotě.
Zároveň se zákl. kvasem si připravíme záparu z libovolných semínek. Můžeme dát semínek více, třeba 100g. Omytá semínka dáme do misky, přidáme špetku soli a zalijeme horkou vodou z konvice, ale jen tolik, aby zakryla semínka.
Misku dáme do igelitu a necháme 12h.stát v pokojové teplotě.
Po 12ti h. do mísy s rozkvasem přidáme záparu se semínky a přidáme všechny suroviny na finální těsto.Začínáme vodou, pak řepa a zbytek.
Zamícháme, podle potřeby můžeme přidat vodu a a vypracujeme těsto.
Mísu s tímto těstem znovu dáme do igelitu a necháme v pokojové teplotě 2h. kynout.
Po dvou hodinách těsto dáme na pomoučený vál.
Na vál nasypeme vrstvičku chlebové, nebo špaldové mouky a asi tak třikrát ho nabalíčkujeme- pomoci stěrky, nebo vařečky, kterou jsme zadělávali. Z jedné strany přehýbáme těsto i trochou mouky doprostřed, pak z druhé strany a několikrát z každé strany, jako když děláme šátečky. Zdá se to složité, ale nic to není.
Dále, když už těsto nelepí, zpracujeme ho rukama v požadovaný tvar. Já peču kulatý.
Těsto vložíme do pedigové ošatky vytřené kukuřičným škrobem.
Opět dáme těsto v ošatce do igelitu a necháme 2hod. kynout v pokojové teplotě.
Po 2h. rozpálíme troubu na maximum, 250stupňů. Když zapínáme troubu, strčíme do ní dva plechy. Jeden, klidně nějaký starý, až na nejspodnější drážky a druhý- nízký doprostřed, nebo tam, kde jsme zvyklý péct koláče. Plechy se rozpálí zároveň s troubou.
Připravíme si pečící papír, ostrý nůž a vodu s mašlovačkou na potření chleba a prkénko, na které budeme chléb vyklápět.
Ještě si dáme vařit do konvice asi hrnek vody.
Když je trouba rozpálená, dáme na prkénko pečící papír a chléb na něj opatrně vyklopíme.
Rychle ostrým nožem uděláme nahoře přes chléb dva řezy do tvaru kříže a potřeme vodou.
Otevřeme troubu a z prkénka nám sjede chléb s papírem na rozpálený plech.
Do spodního hlubokého plechu nalijeme hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme. V troubě se udělá pára.
Pečeme na 250 st. 10 minut. Po 10ti minutách vytáhneme spodní plech s vodou, nebo bez ní, možná se vypaří. Stáhneme teplotu na 190 stup. a pečeme asi 30 min., dle požadované barvy kůrky, klidně i déle. Chléb necháme vychladnout na mřížce.
Pak už se můžeme radovat a pochutnávat si na domácím kváskovém chlebíčku, který vám krásně provoní kuchyň.
Chleby doma peču ráda, ale bohužel, nemám kvásek, musím si vždy poradit s droždím nebo kypřícím práškem… řepový jsem nezkoušela, ale velmi úspěšný u nás byl dýňový nebo cuketový chléb :-), milujeme pohankový…, ten jsem pekla i našemu Vojtíškovi, který vůbec světlé pečivo nedostává…
Já si teď oblíbila i kupovaný v Albertu – žitná brioška, chutná jak vánočka 😀 už mám i přesný recept, ale nemohu se dokopat.
Tento chléb bych ráda ochutnala, následně by se vidělo, zda by stál i za vlastní domácí pokus.
Stavte se na ochutnávku 🙂 😀