Kombucha z černého čaje

Vytisknout recept
Nachystejte si sterilní širší skleněnou nádobu, která pojme 3 l tekutiny, a větší hrnec. Do hrnce nalijte 3 l vody a zahřejte na teplotu cca 85–90 °C. Poté hrnec odstavte, přidejte do něj čajové lístky a třtinový cukr a nechte 8–10 minut louhovat. Následně obsah hrnce přes jemné síto přeceďte do jiného hrnce, zde do přecezeného čaje přidejte tymián, rozmarýn, mátu a hřebíček a nechte zahřívat 5–7 minut na středním plameni. Poté vypněte ohřev, bylinky i hřebíček prozatím ponechte v hrnci a nechte čaj zchladnout na pokojovou teplotu (minimálně na 35 °C). Chladnutí potrvá přibližně 5–7 hodin.
Po vychladnutí přeceďte veškerý obsah hrnce (opět s využitím jemného síta) do nachystané sterilní nádoby, do které následně vložte mateřskou kulturu a 200–300 ml nálevu. Poté vršek nádoby přikryjte plátýnkem, které upevněte gumičkou, a nádobu uskladněte na temném místě s teplotou 25 °C. Po 6–10 dnech fermentace bude kombucha hotová – ochutnat ji však doporučujeme již po 5. dni; čím déle totiž nápoj fermentuje, tím je kyselejší.
Z hotového nápoje nejprve vyjměte kombuchové kultury (jak původní mateřskou, tak i nově zformovanou „dceřinou“), opláchněte je vlažnou vodou a dejte do menší sklenice. Nyní si připravte uzavíratelné skleněné lahve či sklenice a přeceďte do nich připravený nápoj – kromě posledních 200–300 ml na dně nádoby, kterými zalijte kombuchové kultury ve sklenici (hotová kombucha bude kulturám sloužit jako nový nálev). Poté sklenici s kulturami uzavřete a až do dalšího použití uskladněte při pokojové teplotě; takto můžete kultury uchovávat až několik týdnů. Přecezenou kombuchu v lahvích či sklenicích pak skladujte v lednici, kde vydrží nejméně 1 měsíc.
TIP: Pokud chcete kombuchy připravit jiné množství než 3 l, řiďte se tímto poměrem: na každý 1 l vody potřebujete 85 g cukru a cca 70–100 ml nálevu.
*Kombuchová kultura se vždy uchovává ve speciálním nálevu (jde zpravidla o již dříve připravenou kombuchu), který jí slouží jako ochrana a zároveň se používá pro přípravu nové kombuchy. Tento nálev buď zakoupíte přímo s kombuchovou kulturou jako součást balení, anebo ho vytvoříte z hotové kombuchy vaší vlastní výroby.
Nutriční informace na 1 porci: 25 kcal | 0 g bílkovin | 5 g sacharidů | 0 g tuků

ks - 3 l vody
ks - 30 g kvalitního sypaného černého čaje
ks - 255 g třtinového cukru
ks - 5 g čerstvého tymiánu
ks - 5 g čerstvého rozmarýnu
ks - 5 g čerstvé máty
ks - 1 lžička celého hřebíčku
ks - 1 mateřská kombuchová kultura
ks - 200–300 ml nálevu pro kombuchovou kulturu* (buď původního nálevu, se kterým jste si kulturu koupili, nebo vaší vlastní kombuchy z předchozí várky
příprava - 30 minut (+ 5–7 hodin chladnutí a 6–10 dní fermentace)
vaření - 7
Kategorie Nápoje
Porce 0
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account